Čak 40 posto seoskih općina nema jaslice za djecu do treće godine

14. kolovoza 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Čak 40 posto seoskih općina nema jaslice za djecu do treće godine

Ilustracija


Jaslice za djecu do treće godine nema 40 posto seoskih općina, više od četvrtine nema ih ni vrtić, a djelatnosti dadilje – koja bi zamijenila istitucionalnu skrb – sufinancira samo 4,9 posto ruralnih općina, piše u petak Jutarnji list.

Roditelji djece s teškoćama koji žive na selu mogu očekivati još manje: rane intervencije za djecu s teškoćama u razvoju ima tek 23,9 posto ruralnih općina, 62,9 posto ih nema a u 13,2 posto općina predstavnici i ne znaju postoje li uopće. Dnevni boravak za djecu s poteškoćama ima samo 11,2 posto njih.

Još je gore odraslim osobama s invaliditetom -za njih dnevni boravak postoji u 5,4 posto općina. Suprotno obećanjima državnog vrha – čak 86,3 posto ruralnih općina nema sigurnu kuću za smještaj žrtava obiteljskog nasilja.

Većina stanovništva koja živi izvan velikih središta, nađe li se u nekoj ozbiljnoj životnoj dilemi i treba stručni savjet, psihološku pomoć, neće imati vrata na koja mogu pokucati: škola za roditelje postoji u tek dva posto općina, savjetovališta za psihosocijalnu pomoć tek u 6,9 posto.

Dio je to otkrića o korištenju socijalnih prava i usluga u ruralnim područjima s manje od 10.000 stanovnika istraživačke trojke Gordane Berc, Slavice Blažeke Kokorić i Ane Opačić sa Studijskog centra socijalnog rada zagrebačkog Pravnog fakulteta objavljenih u Reviji za socijalnu politiku.

U istraživanju je sudjelovalo 215 predstavnika općina i pokazalo se, ukratko, da su socijalno rizičnim obiteljima u većoj mjeri dostupna socijalna prava u odnosu na socijalne usluge te da ih trebaju zahvaliti državnoj a ne lokalnoj vlasti, piše u petak Jutarnji list. (Hina)