Čak 40-ak slikara na koloniji KUD-a Podravka i KUD-a Ivan Vitez Trnski iz Novigrada Podravskog

13. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Čak 40-ak slikara na koloniji KUD-a Podravka i KUD-a Ivan Vitez Trnski iz Novigrada Podravskog


U organizaciji KUD-a Podravka i prijateljskog KUD-a Ivan vitez Trnski u lovačkom domu u Novigradu Podravskom na likovnoj koloniji okupilo se 40-ak ljubitelja umjetnosti.

Prvenstveno su to bili članovi Likovne sekcije “Podravka 72” KUD-a Podravka i Likovne sekcije “Likresa” KUD-a Ivan vitez Trnski, no bilo je i drugih gostiju od kojih su neki “potegnuli” čak i iz Međimurja.

Kako je to rekla predsjednica KUD-a Podravka Vesna Martinjak, likovne teme susreta bile su pejzaži i mrtva priroda Podravine slikane tehnikama akrila, ulja na platnu ili akvarela. Platna su bila osigurana za sve umjetnike, dok je samo trebalo mašti prepustiti na volju i bijelu prazninu popuniti živopisnim bojama.

slikarska kolonija novigrad (5)

– U Podravini smo naučili slikati kontroliranim potezima, a u uvjetima pandemije svima nam je potrebno više slobode – i u životu, i u umjetnosti. To smo danas željeli ispraviti. Umjetnost svakako može napredovati, a mi umjetnici na to moramo utjecati – rekla je Martinjak.

Sličnog stava bila je i Vesna Križić, predsjednica Likovne sekcije “Likresa”, koja je naglasila kako je suradnja između ovih dviju udruga vrlo brzo “kliknula”.

– Puno nam znači napraviti likovnu koloniju zbog druženja, ljudi su inače i psihički i fizički odvojeni, a danas su bili zajedno. Dijelili smo iskustva, razgovarali, to svima jako puno znači. Svi bi se trebali družiti i biti sretni. Kad smo se ujutro probudili, znali smo da ćemo sreću prenijeti na platno – naglasila je Križić.

slikarska kolonija novigrad (8)

O sreći na platnu, ali i slobodi izražavanja, govorio je današnji posebni gost. Naime, malu školu slikanja tijekom trajanja kolonije održao je poznati hrvatski akademski slikar Vladimir Vrljić Ankin.

– Želio sam da polaznici vide nešto drugačije, odnosno djelo jednog gestikularnog ekspresivnog slikara. Stavio sam naglasak na miješanje boja, no naravno, bilo je važno i druženje, reakcije su zato bile super. Da bi slika bila uspješna, potrebna je dobra raspoloženost, želja, volja i poticaj; sve ono što smo danas imali – objasnio je.

slikarska kolonija novigrad (1)

Vrljić Ankin dao je komentar i na druge likovne radove nastale na koloniji.

– Svi radovi puni su boje i ljubavi, divni su. Pristup rada na kolonijama je drugačiji; radi se nešto iz iskustva, dok se u ateljeu radi od nule. Slike tada nastaju nekoliko tjedana, a prilikom druženja u jednom dahu – spomenuo je.

Posebno je zanimljivo kako se Vrljić Ankin do sada nije susreo s Podravinom.

All-focus

All-focus

– Nisam se nikada susreo s podravskim motivima, ne radim ih, nisam niti bio u Podravini. No, snašli smo se, polaznici su mi odmah šapnuli ideje za rad – zaključio je Vrljić Ankin.

Spomenimo da su svečanost otvorenja kolonije uveličali i načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek, kao i Miro Kovač, zamjenik predsjednice KUD-a Ivan vitez Trnski.

slikarska kolonija novigrad (10) slikarska kolonija novigrad (9) slikarska kolonija novigrad (6)

All-focus

All-focus

All-focus

All-focus

Facebook Comments


[ssba]