Blok umirovljenici zajedno (BUZ) zatražio je u ponedjeljak od Vlade, odnosno ministarstava zdravlja i socijalne politike da hitno istraže razloge “katastrofalnog porasta smrtnosti” u Hrvatskoj u zadnjih 14 mjeseci, pitajući treba li za to dio odgovornosti preuzeti Vlada bivšeg premijera Zorana Milanovića na isti način kao što preuzima sve zasluge za rast BDP-a.

Hrvatska je lani, prvi put u svojoj povijesti, imala više od 55.000 umrlih što je porast od gotovo 6 posto u odnosu na prethodnu godinu, navodi BUZ pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku.

Stanje je još gore, ističe stranka, kad se usporede podaci o umrlima od prosinca 2013. do studenoga 2014. s podacima za razdoblje prosinac 2014. – studeni 2015., jer je u tom razdoblju preminulo 3 979 ljudi više, što predstavlja porast od čak 7,8 posto.

“Taj porast broja umrlih u statističkom je smislu jednostavno nevjerojatan jer je broj umrlih u Hrvatskoj proteklih godina varirao oko 2 posto, dok smo u 2015. imali povećanje od oko 6 posto ili čak tri puta više”, navodi BUZ na službenoj stranici.

Milanovićeva Vlada, koja je preuzela na sebe sve zasluge za rast BDP-a, na isti način treba preuzeti i dio odgovornosti na drastični porast umrlih u istom razdoblju, smatra BUZ i traži da Vlada hitno provede analize kako bi se utvrdilo jesu li razlozi “katastrofalnog porasta smrtnosti” vezani uz loše politike ministarstava zdravlja i socijalne politike.

Vlada je dužna pokrenuti mehanizme kako bi bile otkrivene moguće greške u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti koje su dovele do toga da je lani umrlo najmanje 2000 osoba više od broja na koji su ukazivale i najcrnje projekcije, poručuje BUZ.

(Hina)

fah