Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u srijedu u Dnevniku Nove TV da mu je prioritet riješiti nagomilane probleme za dugove u cestovnom prometu, a najavio je da će sljedeći tjedan imati prvi preliminarni nalaz o uvođenju vinjeta za naplatu prometa autocestama.

“Prioriteti su najprije riješiti nagomilane probleme za dugove u cestovnom prometu, ukupno oko 5,5 milijardi eura, do 2020. na naplatu dolazi 5,2 milijarde eura, a samo u 2016. oko milijardu”, istaknuo je ministar Butković i dodao da je problem trebalo već početi rješavati. “Restrukturiranje nije napravljeno, i to prvo moramo učiniti. To je preduvjet za reprogramiranje postojećih obveza”, rekao je.
“Osim restrukturiranja, moramo vidjeti i sustav naplate, beskontaktni sustav naplate, vinjete, GPS. Sljedeći tjedan ću imati prvi preliminarni nalaz što znače vinjete”, rekao je ministar Butković. Istaknuo je da Hrvatska mora povećati promet na autocestama te učiniti sve kako “bismo olakšali rješavanje tog problema”.
Vinjete će, rekao je ministar Butković, biti povoljnije za hrvatske građane, a još će neke dionice autocesta morati ući u sustav naplate.

Kad je riječ o proračunu, istaknuo je da njegovo ministarstvo nema gdje previše rezati, ali, dodao je, bit će uporan da se u proračunu za 2016. godinu pronađe novac za sve velike infrastrukturne projekte.

(Hina)

fah