Ruska agresija na Ukrajinu i promijenjena sigurnosna situacija u svijetu na područje Balkana reflektirat će se – barem u ovoj fazi jer se situacija brzo mijenja – kroz dvije dimenzije, piše u utorak Večernji list.

Ključna je uloga Srbije koju će ova situacija istjerati na čistac s jasnim pozicioniranjem kome će se prikloniti – Rusiji ili zapadu – jer mjesta za neutralnost više nema, a druga je dimenziju neka vrsta hibridnog ratovanja na tom teritoriju, bilo da se kao oružje koriste izbjeglice, dezinformacije ili kibernetički prostor.

U smislu sigurnosti, situaciju dodatno usložnjava činjenica da su tri države te regije članice NATO-a, što djeluje i kao stabilizator, ali se pokazuje i kao potencijalni cilj neke vrste napada – barem zasad ne onog klasičnog. No, u ovom trenu nema informacija da je tvrda sigurnost ugrožena ili da je prostor destabiliziran, međutim uvijek postoji mogućnost prelijevanja sukoba.

Srbija je u potpunom fokusu. Svi čekaju hoće li Beograd konačno odlučiti na koju stolicu sjesti jer su te stolice sada toliko razmaknute da više ne može sjediti na obje i mora birati. Sada će uvelike dolaziti do izražaja hoće li Srbija biti spremna pridruživati se ne samo političkim stavovima, izjavama i glasovanju Europske unije u međunarodnim forumima nego koji će biti odnos Srbije prema sankcijama protiv Rusije – hoće li se u njih uključiti, u kojoj mjeri ili neće. Za sada se odlučila ne pridruživati zapadu u tom pogledu.

“Sada se otvara cijeli niz situacija u kojima će se Srbija morati izabrati ili jedno ili drugo, tu više prostora za neutralnost nema. Njezin je izbor binaran – ili si jedno ili drugo. To je pitanje koje je strukturno i u osnovi koliko god je Srbiji teško donijeti tu odluku, ono je u smislu algoritma jednostavno – ili si za nas ili za njih”, kaže jedan dobar poznavatelj geopolitičkih pitanja, pišu novinari Večernjeg lista Sandra Veljković i Branimir Bradarić.