Brojni novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković Križevci

29. veljače 2020. Autor: prigorski.hr Križevci Brojni novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković Križevci


U protekla dva tjedna u križevačku Gradsku knjižnicu stigli su brojni novi naslovi. Pogledajte o kojim je djelima riječ.

STRUČNO-ZNANSTVENI ODJEL

NLP OSTVARITE ŽIVOT KAKAV ŽELITE / Richard Bandler; – Zagreb: V.B.Z., 2012.

Pobijedite svoje strahove, iskorijenite loše životne navike te iskusite puninu života pomoću sustava tehnika neurolingvističkog programiranja.

Neurolingvističko programiranje je revolucionaran sustav tehnika samopomoći putem kojega se neočekivano brzo postižu željeni rezultati. To je moćan alat za sve koji traže ekspeditivnost i efikasno djelovanje. Praktičnost i jednostavnost samo su neki od epiteta koji se vežu uz NLP, a dugogodišnja uspješna primjena u terapeutskoj i edukativno-menadžerskoj djelatnosti dokaz je njegove trajne vrijednosti.

Knjiga “NLP – Ostvarite život kakav želite” nudi odgovore na naizgled bezizlazne situacije u kojima život preuzimaju osobni strahovi, tjeskobe, fobije, ovisnosti, negativne navike i traume. U situacijama kada čak ni terapeuti ne mogu pomoći svojim pacijentima, Richard Bandler nudi čudotvorna rješenja. Pomogao je desetcima tisuća ljudi diljem svijeta. S više od 35 učinkovitih NLP tehnika, on otkriva kako se mogu postići brze i trajne promjene u svim područjima života. Izlazak iz neproduktivnih prijateljstava i odnosa, prestanak pušenja i poslovna učinkovitost bez stresa, samo su neka od rješenja koja se nude čitateljima.

https://www.mvinfo.hr/knjiga/8368/nlp-ostvarite-zivot-kakav-zelite

KAKO FUNKCIONIRA FAŠIZAM: POLITIKA “MI PROTIV NJIH” / Jason Stanley – Zagreb: 24sata, 2018.

Kao cijenjeni filozof i stručnjak za propagandu, autor u deset poglavlja prikazuje i analizira osnove fašističke politike te ukazuje na pojave fašističkih tendencija u politici današnje Mađarske, Poljske, Indije, Mjanmara i Sjedinjenih Američkih Država. Posebno se naglašavaju paralele između porasta fašizma tijekom 30-ih godina 20. stoljeća i politike današnjeg SAD-a.

https://katalog.kgz.hr/pagesResults/bibliografskiZapis.aspx?selectedId=454020104&currentPage=1&searchById=30&sort=0&spid0=30&spv0=fa%C5%A1izam+%3A+liberalizam

 BELETRISTIKA

MUČNA LJUBAV / Elena Ferrante; s talijanskog prevela Ana Badurina. – Zagreb: Profil Knjiga, 2019.

„Mučna ljubav“, romaneskni prvijenac Elene Ferrante kojim se veličanstvena talijanska spisateljica predstavila svijetu, priča je o kompleksnom odnosu majki i kćeri, kompliciranom čvoru laži, emocija i zajedničke prošlosti koja ih veže.

Delia, autorica stripova koja živi u Rimu, iščekuje posjet svoje majke Amalije, koja ne dolazi kako je bilo planirano, ali je naziva i nesuvislim objašnjenjima daje naslutiti da nešto nije u redu. Dan nakon zadnjeg poziva, Delia saznaje da joj se majka utopila i odlazi na njezin pogreb. Nakon posljednjeg ispraćaja odlazi na putovanje kaotičnim ulicama rodnog Napulja kako bi rekonstruirala majčine posljednje dane, istinu o svojoj obitelji, ali i svemu što je duboko potisnula.

https://www.mvinfo.hr/knjiga/13108/mucna-ljubav

VEZICE / Domenico Starnone; – Zagreb: Vuković & Runjić, 2019.

Starnoneove Vezice uzbudljiv su i nepredvidljiv roman o braku i preljubu, o onima koji napuštaju i onima koji su napušteni, o (ne)sposobnosti praštanja, o preobrazbi obitelji od sigurnog utočišta u poprište doživotne borbe. Napet pripovjedni triptih plijeni čitateljevu pozornost, s okrutnom preciznošću secirajući etape, oblike i posljedice obiteljskoga rasapa, i smještajući ga pritom u širi kontekst općih promjena u društvu od šezdesetih godina prošlog stoljeća naovamo: od promjena u muško-ženskim odnosima i raspodjeli uloga u bračnoj zajednici, u pristupu seksualnim slobodama i rodnim ulogama, do izmjene društvenoekonomskih obrazaca. Ovaj roman nikoga neće ostaviti ravnodušnim: obiteljske vezice na ovaj ili onaj način ostavljaju trag u emocionalnom tkivu svakog čitatelja.

https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/drama/vezice

DJEČJI ODJEL

ZAR BAŠ MORAM U ŠKOLU? / Sanja Pilić; ilustracije Niko Barun. – 10. izd. – Zagreb: Mozaik knjiga, 2019.

U knjizi Zar baš moram u školu? Sanje Pilić doznajte kakve brige muče glavnu junakinju koja nakon zanimljivog i ispunjenog ljeta provedenog na moru treba krenuti u školu.

ZAR BAŠ MORAM U ŠKOLU?

MAŠA I FILM / Sanja Pilić; ilustrirao Niko Barun. – Zagreb: Mozaik knjiga, 2019.

Maša i film još je jedna uspješnica iz serije o djevojčici Maši omiljene dječje spisateljice Sanje Pilić.

Maša voli ići u kino. Veseli se svemu što tamo vidi i doživi sve dok jednog dana u njezinoj zgradi ne sretne filmsku ekipu. Tada će naučiti kako nastaje film i što sve treba učiniti da bi se moglo uživati u mraku kino dvorane.

Priča je pogodna za početnike u čitanju, odlikuje se lako čitljivim slovima i ilustracijama u boji.

Maša i film

KNJIGE ZA MLADE

GREGOV DNEVNIK: KASNO PALJENJE / Jeff Kinney; – Zagreb: Mozaik knjiga, 2019. 

Gregov dnevnik: Kasno paljenje jedanaesti je roman iz serijala o urnebesnim dogodovštinama Grega Heffleyja.

Za Grega Heffleyja život postaje sve napetiji. Mama misli da mu se od videoigara mozak pretvara u kašu, stoga želi da se njezin sin odmakne od igraće konzole i istraži svoju „kreativnu stranu“.

I kao da to samo po sebi nije dovoljno strašno, Noć vještica već je iza ugla pa strava i užas salijeću Grega sa svih strana.

Kad pronađe vreću gumenih bombona u obliku crva, sine mu ideja. Hoće li mamu skinuti s vrata ako snimi film… i hoće li pritom postati slavan i bogat? Ili će provođenje tog plana u djelo samo udvostručiti Gregove probleme?

Gregov dnevnik: Kasno paljenje

STRAŠNA ŠUMA! / Jurij i Daria Lisenko; [ilustracije Daria Lisenko]. – Zagreb: Edicije Božičević, 2019.

“Strašna šuma” ilustrirana je zbirka pjesama za djecu.

“Strašna šuma” također je obiteljski projekt oca Jurija i kćeri Darije, Ukrajinaca koji su se našli na diplomatskoj dužnosti u Zagrebu, otac kao već cijenjeni ukrajinski pjesnik i profesor filologije, a kći u formativnim godinama, u osnovnoj školi. Kako bi djetetu približio hrvatski jezik, Jurij je počeo zajedno s njom pisati pjesme na hrvatskom jeziku. Dvadeset godina kasnije, kći Daria diplomirana je povjesničarka umjetnosti i germanistica, pjesnikinja i slikarica, s nekoliko ozbiljnih izložbi iza sebe, u Zagrebu, Beogradu, Beču i Kijevu, te jednom ilustriranom knjigom poezije (Nemam objašnjenja za ovo, 2017., Edicije Božičević), a otac Jurij profilirao se kao jedan od najaktivnijih prevoditelja hrvatske poezije u Ukrajini. No njihov najveći dosadašnji zalog hrvatskoj kulturi zasigurno je ova knjiga.

Strašna šuma” zbirka je poezije za djecu kakvu na ovim prostorima nismo vidjeli još od legendarnih zbirki Ratka Zvrka i Luka Paljetka. Profesor Lisenko svu je svoju jezičku i pjesničku vještinu unio u ove kratke, jezgrovite, vješte, jednostavne, ali i pjesnički izuzetno kompleksne stihove, time iznova dokazujući da je najteže pisati – za djecu, ali da se baš na tome i može vidjeti istinska kvaliteta pjesničkog i jezičnog izraza autora.

https://www.mvinfo.hr/knjiga/13015/strasna-suma

Pripremo: Lovro Janeš

 

Facebook Comments