Brojni novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković Križevci

31. listopada 2019. Autor: prigorski.hr Križevci Brojni novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković Križevci


U Gradsku knjižnicu Franjo Marković Križevci stigli su brojni novi naslovi. U nastavku pogledajte o kojim je djelima riječ.

STRUČNO-ZNANSTVENI ODJEL

 LATINSKOM AMERIKOM UZVODNO: ZA CHE GUEVAROM OD PATAGONIJE DO KUBE / Jasen Boko. – Zagreb: Profil knjiga, 2019.

Nagrađivani dramaturg, putopisac i biograf Jasen Boko u svojoj novoj knjizi “Latinskom Amerikom uzvodno : Za Che Guevarom od Patagonije do Kube” bavi se ikonom lijevih pokreta, gerilcem i revolucionarom – Che Guevarom. U četiri je mjeseca autor proputovao 50.000 kilometara i promijenio više od 200 prijevoznih sredstava kako bi posjetio sva ključna mjesta života legendarnog ali i kontroverznog Chea.

Tko je doista bio Che Guevara, kako je od hedonista i avanturista postao kontroverzni revolucionar te što on danas znači stanovnicima tog nemirnog kontinenta, pitanja su koja autor postavlja. Na kontinentu gdje su vojni udari i diktature česti te uglavnom posljedica intervencija Sjedinjenih Američkih Država koje ondje nameću interese svojih multinacionalnih kompanija, osiromašeni stanovnici ipak vjeruju kako nemaju što izgubiti te glasno na ulici prosvjeduju protiv društvene nepravde, bune se protiv lošeg ekonomskog stanja ili ukidanja socijalnih prava. Boko mnogo razgovora s ljudima, s prolaznicima na ulici, s onima kod kojih odsjeda i s onima koji su na neki način povezani s Cheom.

U tim razgovorima otkriva koliko korupcija i kriminal utječu na njihov život, kako preživljavaju, u što vjeruju, kako se opuštaju, čemu se nadaju… Istodobno autor istražuje gdje se i kada Che susreo s američkim imperijalizmom, izvlačenjem profita, izrabljivanjem starosjedilaca i siromašnih stanovnika Južne i Srednje Amerike te kako je odlučio promijeniti takvo stanje. Istražuje i što se događalo na Kubi i koji su Cheovi postupci kontroverzni, zašto ga jedni veličaju, a drugi mrze.

http://www.knjiznica-krizevci.hr/katalog/knjiga.php?id_broj=65366

ATLAS SVEMIRA / Lara Albanese; [ilustracije] Tommaso Vidus Rosin ; – Zagreb: Profil knjiga, 2019.

Ova knjiga svojim velikim formatom dočarat će čitatelju veličinu i veličanstvenost nebeskog svoda i otkriti im što sve postoji u svemiru: milijarde planeta, mnoštvo galaksija, naša galaksija – Mliječni put, planeti Sunčeva sustava, obližnja zviježđa, crne rupe, meteoriti… Čitatelj će doznati i zanimljive podatke poput: koliko je velika Olimpska gora na Marsu, gdje se iskrcao prvi čovjek na Mjesecu, kojom putanjom kruži Međunarodna svemirska postaja, gdje se nalazi Veliki Magellanov oblak i još mnogo, mnogo zabavnih svemirskih detalja.

Zanimljivo je i inspirativno poglavlje o tome kako su narodi u davna vremena zamišljali nebo i objašnjavali položaje zvijezda. Nebo starih Grka donekle nam je poznato, ali ovdje ćemo doznati i kako je isto nebo izgledalo starim Kinezima i pripadnicima plemena Navaho, kako su narodi u Africi objašnjavali izgled neba južne hemisfere te koje su priče pritom pričali.

http://www.knjiznica-krizevci.hr/katalog/knjiga.php?id_broj=65948

STARI I NOVI ZAVJET – KNJIGE BEZ BOGA: KAKO SU RELIGIJE ZAMIŠLJENE DA ODRŽAVAJU VLAST / Mauro Biglino;  – Zagreb: TELEdisk, 2019.

Iz pogovora autora:

„Nakon što sam mnogo godina radio kao prevoditelj s masoretskog hebrejskog i nakon što sam preveo sedamnaest starozavjetnih knjiga iz Biblije hebraice Stuttgartensije (Lenjingradski kodeks), poslije četiri knjige o Bibliji, šest godina javnog djelovanja te više od sto tisuća prodanih knjiga, pred vama je nastavak djela Biblija nije sveta knjiga nazvan Stari i Novi zavjet knjige bez Boga.

Ovom sam knjigom želio obuhvatiti niz svojih razmišljanja o Novom zavjetu kako bih ga mogao ponovo razmotriti i shvatiti, bez sumnji, u svjetlu tvrdnje koja je istaknuta u naslovu. Od temeljne je važnosti utvrditi govori li Biblija o jednom Bogu ili ne. A ako ne govori o Bogu, o čemu govori? Kakvu nam pripovijest donosi? Ova knjiga donosi pregled raznih tema; obrađene su s ciljem da istaknu temeljno pitanje koje se tiče našeg odnosa s Biblijom o kojoj si postavljam sljedeća pitanja: Jesu li u Starom zavjetu posjednici znanja ispričali ono što zaista u njemu piše? Za Novi zavjet; kao što će se shvatiti iz sadržaja knjige, pitanje će biti drugačije: jesu li negovi autori napisali istinu? Odgovor je u oba slučaja očekivan – sasvim sigurno nisu. Otkrijte što su prikrili i….Tko su mogući tvorci prevare?“

https://www.ljevak.hr/naslovnica/23334-stari-i-novi-zavjet-knjige-bez-boga.html

SAN O EVERESTU / Stipe Božić. – Split: Hanza media, 2019.

Knjiga je koncipirana Božićevim člancima iz Slobodne Dalmacije kojoj je redovito slao izvještaje s ekspedicije, dramatičnim pričama iz osobnog kuta, kao i tekstovima sudionika tadašnje ekspedicije, uz osvrte Božićevih kolega, prijatelja i ljudi iz raznih sfera javnog života.

Opisan je i put na Everest 1996. godine. Naime, te 1996. ćudljivi, snijegom i ledom prekriveni masiv zauvijek je zarobio devetero alpinista, baš u vrijeme kad je i Stipe Božić bio ondje. Bila je to velika tragedija o kojoj se pisalo u cijelom svijetu. Novinar časopisa Outside Jon Krakauer bio je u jednoj od stradalih grupa te je svoje iskustvo objavio u knjizi “Bez daha”, a o tragediji je snimljen i film.

http://www.knjiznica-krizevci.hr/katalog/knjiga.php?id_broj=66020

BELETRISTIKA

LJUTA GODINA: ZAPISI INTERNETSKE NOVAKINJE / Julijana Matanović. – Zagreb: V. B. Z., 2019.

Ovoje knjiga kratkih tekstova poznate hrvatske književnice i književne znanstvenice Julijane Matanović, objavljivanih u razdoblju od 5. veljače 2018. do 5. veljače 2019. na facebooku, razdoblje koje autorica naziva “ljuta godina”. Prvih 100 dana je pisala svaki dan, a kasnije je pisanja svela na dva dana u točno vrijeme 18:05. Iskreno priznaje svoj otpor prema svim društvenim mrežama i takvom načinu komuniciranja, kao i stalnom nagovarnju i uvjeravanju okoline u prednosti istih, te na kraju njeno popuštanje i otvaranje facebook profila.

Autorica se tako našla u svijetu gdje je razlika između ozbiljne i zabavne književnosti vrlo tanka, gdje svatko može ostaviti svoj glas, naišla je na poznata imena, ali i na ona manje poznata za koje možda ne bi čula, te zaključuje da je u prvom redu važna književnost i dobronamjerna komunikacija, a na nama je odvojiti ono dobro od lošeg.

Ispod svakog teksta nalazi se i podatak o broju pregleda, lajkova te komentara pojedinih tekstova, što dovodi do ukupno 134 221 lajka i 12 187 komentara.

http://www.knjiznica-krizevci.hr/katalog/knjiga.php?id_broj=65601

NAŠA KUĆA U PLAMENU / Greta Thunberg, Svante Thunberg, Beata Ernman, Malena Ernman; – Zagreb: Egmont, 2019.

Naša kuća u plamenu knjiga je o jednoj obitelji koja se sa svojom osobnom krizom nosi tako što se počinje baviti jednom još većom krizom, krizom našeg planeta. Greti je bilo tek osam godina kada je pogledala dokumentarac o klimatskoj krizi i upitala se kako to da o tome nitko ne govori. Kako političari i odrasli općenito mogu govoriti o bilo čemu drugome ako je to jedino važno?

Greta ima fotografsko pamćenje i počinje proučavati klimatsku krizu i način kako se o njoj govori u medijima. Navela je roditelje da promijene način življenja i majku da napusti posao jer je zbog njega morala često putovati zrakoplovom. Bio je to prvi znak Gretine snažne volje i moći uvjeravanja. Zatim je odlučila pokušati uvjeriti i nas da se pokrenemo već danas, a ne sutra.

https://shop.skolskaknjiga.hr/greta-thunberg-nasa-kuca-u-plamenu.html

KRADLJIVAC KAVE / Tom Hillenbrand; – Zagreb: Mozaik knjiga, 2019.

Godina je 1683. Europa je opčinjena novom drogom. Ta se droga zove kava. Iako je izuzetno skupa, posvuda je vrlo tražena, ali monopol na nju u rukama je Turskog carstva.

Dugo su Europljani prezirali taj bezbožni napitak i radije pili pivo. No unatoč visokoj cijeni kava osvaja svijet. Londonski filozofi, amsterdamski trgovci začinima i pariški pjesnici okupljaju se u kavanama kako bi uživali u ovom prosvjetiteljskom napitku.

Ali kava je skupa, a onoga tko bi ju želio prokrijumčariti iz jemenske Moke očekuje smrtna kazna. Međutim, jedan mladi Englez osmislio je plan kako Turcima ukrasti ta dragocjena zrna. Kako mu je jedan veliki posao upravo propao, odlučio je krenuti na sve ili ništa: uz novčanu podršku Istočnoindijske kompanije okupio je tim stručnjaka iz raznih zemalja s namjerom da Turcima ukrade kavu. Ispočetka se čini kao da sve ide glatko, ali kako vrijeme prolazi jasno im je da su se upustili u skoro neizvodiv poduhvat…

Ovaj napeti, avanturistički, povijesni roman toliko je vrsno ispričan da će se svaki čitatelj osjećati kao u kinu. Tom Hillenbrand do sada je pisao uglavnom kriminalističke i znanstvenofantastične romane, a Kradljivac kave prvi mu je povijesni roman. Pisan istovremeno i napeto i eruditski, oduševit će čitatelje brojnim nepoznatim činjenicama iz europskog života toga doba, ali donijeti i veličanstveno ispričanu gotovo nevjerojatnu avanturu.

KRADLJIVAC KAVE

ZAMRAČENJE / Ragnar Jonasson; – Zagreb: Znanje, 2019.

U unutrašnjosti predivnog fjorda na sjeveru Islanda jednoga je ljetnog dana pronađen leš muškarca koji je premlaćen do smrti. Ispostavi se da je to građevinac koji je radio kao kooperant na probijanju novog tunela, često išao na daleka putovanja i bio vrlo angažiran u lokalnim humanitarnim aktivnostima. Dok se sunčane arktičke noći pretvaraju u tamu zbog oblaka pepela uslijed vulkanske erupcije na jugu zemlje, iz Reykjavika stiže mlada novinarka da bi samostalno istražila slučaj, ne znajući da se istodobno jedna nevina osoba bori za život.

Inspektor Ari Thór i njegovi kolege u policijskoj postaji u Siglufjöruru za to vrijeme muku muče sa sve zamršenijim slučajem, a njihova osobni problemi sve to još samo dodatno otežavaju. Kakve je tajne skrivao ubijeni muškarac i što prešućuje mlada novinarka? Dok im prijete nijeme sjene iz prošlosti, a tama nad Islandom postaje sve gušća, svi oni ulaze u utrku s vremenom – moraju pronaći ubojicu dok još netko drugi ne izgubi život…

Mračan, zastrašujući i krajnje atmosferičan roman „Zamračenje“ izvrstan je novi triler iz pera jednog od najboljih pisaca krimića s Islanda.

http://www.knjiznica-krizevci.hr/katalog/knjiga.php?id_broj=65972

DJEČJI ODJEL

LA FONTAINEOVE BASNE: [KNJIGA KAZALIŠTE S VELIČANSTVENIM ILUSTRACIJAMA OD ŠARENIH PAPIRA] / [Jan de La Fontaine]; ilustracije Elsa Mora ; oblikovanje papira Julia Frohlich ; – Zagreb: Znanje, 2019.

Otkrijte u ovoj knjizi-kazalištu osam La Fontaineovih najnezaobilaznijih basna, koje su vješto uprizorile Elsa Mora i Julia Fröhlich. La Fontaineov svijet oživljen je kroz prizore koji su izravno proizašli iz klasičnog kazališta 17. stoljeća, gdje svaka životinja igra vlastitu ulogu. Čarobna knjiga koju ćete imati za sebe i dijeliti je s drugima! U knjizi se nalaze sljedeće basne: Gavran i lisica, Cvrčak i mrav,Zec i kornjača,Gradski miš i poljski miš,Žaba htjela biti krupna kao vol,Vuk i pas,Lav i miš i Lisac i roda.

https://www.ljevak.hr/slikovnice/23450-la-fontaineove-basne.html

PAMPIRI / Darko Macan. – Zagreb: Knjiga u centru, 2009.

Pampiri je horor-roman Darka Macana namijenjen djeci. Romn je treća knjiga “neruševačke” serije (Dlakovuk, 2007., Jadnorog, 2008.) i završetak njezinog “jesenjeg ciklusa”.

Ni mjesec dana nije proteklo od prošle knjige, a u osnovnoj školi “Neruševac” kuhaju se nove nevolje. Kao da im muke proživljene u “Dlakovuku” i “Jadnorogu” nisu bile dovoljne, Kosjenka, Atena i Josipa suočavaju se s tajanstvenim pampirom, bar dva obična vampira i cijelom hrpom svojih vršnjaka koji bi – voljeli postati vampiri. A je li, uz sve ostale nevolje, i Kosjenkin otac… ustao iz groba?

https://www.mvinfo.hr/clanak/objavljeni-pampiri-treca-knjiga-nerusevacke-serije-darka-macana

https://www.goodreads.com/book/show/7765277-pampiri

TAJNA SLAVUJEVE ŠUME / Lucy Strange; – Zagreb: Znanje, 2019.

Predivna i zamršena priča o prijateljstvu, bajkama i obiteljskim tajnama.

Godina 1919. Mama je bolesna. Otac radi u inozemstvu. Dadilja Jane je previše zaposlena da pazi na Henriettu i na stvari koje vidi – ili misli da ih vidi – u sjenama njihova nova doma, KUĆE NADE. Posve sama, jedino su joj društvo priče, Henry (Henriettin nadimak) otkriva da je Kuća nade puna neobičnih tajni: zaboravljeni tavan, sablasna bića, neobjašnjivi bljeskovi koji trepere u drveću iza vrta.

Jedne noći odluči poći u mrak Slavujeve šume. Ondje će otkriti nešto što će joj promijeniti sav svijet…

http://www.knjiznica-krizevci.hr/katalog/knjiga.php?id_broj=65966

HIROVITA MARA I BRBLJAVA ARA / Tatjana Pokrajac Papucci; [oslikala Željka Mezić]. – Zagreb: Iris Illyrica, 2019.

Odlasci u posjet baki vikendom za Maru su značili jedan dan manje proveden s prijateljima. Voljela je Mara svoju baku, ali svaki put bi se jedva čekala vratiti u grad. Kod bake jednostavno nije imala društvo za igru. A i baka vjerojatno ni ne zna nikakve nove zanimljive priče, samo one koje je Mara već stoput čula. Ali što kada baka odluči kupiti jednu malu papigu? Jedan iznenadan posjet baki promijenit će Marine osjećaje o bakinim pričama, a i o papigi Ari.

Priču o hirovitoj Mari i brbljavoj Ari napisala je Tatjana Pokrajac-Papucci, nagrađivana spisateljica za djecu, u kojoj donosi toplu priču o odnosu između bake i njezine unučice.

http://www.knjiznica-krizevci.hr/katalog/knjiga.php?id_broj=66051

KNJIGE ZA MLADE

DJETINJSTVA MOGA DANI / Mihaela Šatvar; crteži i fotografije Sonja Gjigaš. – Dropkovec: Športsko rekreacijsko društvo “Plava krv-Dropkovec”, 2019.

Djetinjstva moga dani je knjiga poezije iz pera mlade pjesnikinje iz Fajerovca kraj Gornje Rijeke Mihaele Šatvar.

Ana Rajković u recenziji knjige napominje:

U današnje vrijeme kada mladi sve manje čitaju i pišu ona je pokazala da želi biti drugačija i da bi trebali ostali krenuti njezinim tragom. Njene pjesme odišu vedrinom, radošću i zadovoljstvom. Svaka pjesma kod čitatelja budi sjećanje na djetinjstvo i mladenačke dane kada bezuvjetno vjerujemo u čistoću i istinsku ljepotu življenja. Svaki motiv pjesme nosi poruku i priču istkanu na vrlo osebujan način, a one navode čitatelja na promišljanje o vrijednostima i blagodatima koje često zaboravljamo.

Mihaela Šatvar je rođena 2005. godine, a ove godine završila je osmi razred OŠ u Gornjoj Rijeci. Dosad je napisala 66 pjesama, na hrvatskom književnom jeziku i na kajkavskom jeziku, i vrlo uspješno nastupala na mnogim pjesničkim susretima i natjecanjima diljem Hrvatske.

[FOTO] U križevačkoj knjižnici predstavljena zbirka poezije “Djetinjstva moga dani” Mihaele Šatvar

DERBI: SPORTSKI GRAFITI / Ratko Bjelčić; [ilustrator Dubravko Mataković]. – Zagreb: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2015.

Prateći dogodovštine glavnoga junaka i njegovih najboljih prijatelja, učenika osmog razreda osnovne škole, upoznajemo život trinaestogodišnjaka koji žive u predgrađu velikoga grada i njihovih vršnjaka iz Vinkovaca (posredno se komparira život mladih u velikom gradu i malome, te njihovi svjetonazori koji su posljedica okoline u kojoj odrastaju).

Glavni junak i njegovi prijatelji, u dobi kada su posebno osjetljivi i ranjivi, suočavaju se s nizom životnih dogodovština i „problema“: problem s drogom, nezadovoljstvo vlastitim izgledom, posljedicom gledanja kriminalističkih filmova, prvim ljubavnim koracima, nasiljem među mladima…

Okosnica radnje nogometni je derbi za vrijeme kojeg glavni junaci, po uzoru na televizijske predloške, provode istragu i uspješno otkrivaju negativce, te time dokazuju kako, bez obzira na svijet izvrnutih vrijednosti, gaje dječje i odraslim svijetom još nepomućeno poštenje.

http://www.knjiznica-krizevci.hr/katalog/knjiga.php?id_broj=60384

PARVANINO PUTOVANJE / Deborah Ellis; – Zagreb: Znanje, 2019.

Parvana je ušla u malo naselje i pažljivo koračala među ruševinama. Gledala je u ono što je ostalo od kuća izrađenih od blata. Madraci, prostirke, lonci za kuhanje i šalice za čaj bili su razbacani posvuda. Ljudi su pobjegli glavom bez obzira spašavajući živote. Vidjela je tako i svoju kuću kad je njezina obitelj pokupila samo najnužnije stvari i pobjegla pred bombardiranjem…

Rat u Afganistanu bjesnio je jer su zapadni saveznici pokušavali istisnuti Talibane. Parvanin otac je umro, njezina majka također, a sestra i brat su otputovali vrlo daleko na neko vjenčanje. Tako da Parvana nije znala točno gdje su. Jedino je znala da ih mora pronaći. I tako, prerušena u dječaka, kreće kroz opustošenu zemlju u koju se Afganistan pretvorio i susreće drugu djecu koja bježe od rata.

https://znanje.hr/product/parvanino-putovanje/275247

ZELENI PAS / Nada Mihelčić. – Zagreb: Alfa, 2019.

U “Zelenom psu” je krizno stanje problem droge, ovisnosti kojoj se prepušta jedna od članica obitelji o kojoj je u romanu riječ. Stoga je to potresan roman, ali ne na pogrešan, senzacionalistički način, prije svega zbog vizure iz koje su događaji ispripovijedani.

Pripovjedačica je, naime, mlađa sestra ovisnice koja će u prvi plan postaviti sebe i vlastito odrastanje, kao i situaciju u svojoj obitelji nakon suočavanja s problemom.

Napisan bez pripovjedačkih grešaka, s mnoštvom “mamaca” koji itekako uvlače i odraslog čitatelja, to je prije svega roman koji tematizira problem ovisnosti iz drugog kuta, što je rijetka, ali i više nego dobrodošla literarna perspektiva.

http://www.knjiznica-krizevci.hr/katalog/knjiga.php?id_broj=65975

Pripremo: Lovro Janeš

prigorski.hr

Facebook Comments