Broj poginulih u potresu koji je pogodio Maroko kasno u petak premašio je tisuću ljudi, objavilo je u subotu ministarstvo unutarnjih poslova.

Ministarstvo je reklo da je poginulo 1037 ljudi, a 1204 je ozlijeđeno, od kojih je “721 u kritičnom stanju”.

Katastrofalan potres, najgori u posljednjih 60 godina, imao je magnitudu 7,2, po marokanskom geofizičkom centru.

Centar je rekao da se potres dogodio nešto poslije 23 sata (2200 GMT) u području Ighila na Visokom Atlasu.

Radi se o najsmrtonosnijem potresu u Maroku od 1960. kada se procjenjuje da je potres ubio najmanje 12.000 ljudi, prema Američkom geološkom institutu.

Milanović izrazio suosjećanje zbog katastrofalnog potresa u Maroku

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izrazio je u subotu “iskreno suosjećanje” zbog potresa koji je u petak navečer pogodio Maroko a u kojem je poginulo više od 800 ljudi, rekavši kako je siguran da će Hrvatska i ovoga puta “pokazati svoju solidarnost”.

“U svoje i u ime Republike Hrvatske izražavam iskreno suosjećanje s narodom Kraljevine Maroko koju je noćas pogodio razoran potres i usmrtio veliki broj ljudi. Moja sućut obiteljima stradalih, a svima koji su ozlijeđeni u potresu želim brz oporavak”, napisao je Milanović na Facebooku.

“Siguran sam da će Hrvatska i ovoga puta pokazati svoju solidarnost, a institucije naše države ponuditi i uputiti pomoć ljudima i vlastima Maroka”, dodao je.

Katastrofalan potres, najgori u posljednjih 60 godina, zatresao je područje Visokog Atlasa magnitudom 7,2 po marokanskom geofizičkom centru.

Odnio je najmanje 820 ljudskih života, stotine su ranjene, zgrade su uništene, a stanovnici u velikim gradovima pobjegli su iz svojih domova.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je potres pogodio provincije Al Haouz, Ouarzazate, Marakeš, Azilal, Chichaoua i Taroudant.

Radi se o najsmrtonosnijem potresu u Maroku od 1960. kada se procjenjuje da je potres ubio najmanje 12.000 ljudi.