Ravnoteža konkurentnosti i održivosti ključna je za razvoj turističkog sektora u Europi, ocijenili su novi povjerenik Komisije za održivi promet i turizam Tzitzikostas i hrvatska eurozastupnica Nikolina Brnjac na panelu održanom u Europskom parlamentu u Bruxellesu.
U organizaciji hrvatske zastupnice Nikoline Brnjac u Europskom parlamentu ovoga je tjedna održana je onferencija povodom Europskog dana ugostiteljstva, koja je okupila predstavnike europskog ugostiteljskog sektora, donositelje politika i stručnjake sa ciljem rasprave o budućnosti europskog ugostiteljstva i turizma, objavio je ured zastupnice.
Zastupnica Brnjac (HDZ/EPP) istaknula je važnost uspostavljenja ravnoteže između konkurentnosti i održivosti za budućnost europskog ugostiteljskog sektora. “Digitalna i zelena transformacija nisu samo izazovi, već i prilike za unapređenje sektora i prilagođavanje suvremenim potrebama. Kako bi ostao konkurentan u 21. stoljeću, europski ugostiteljski sektor mora se nastaviti razvijati, imajući na umu da je za uspjeh važno i očuvanje raznolikosti lokalnih običaja te prirodne i kulturne baštine koje čine Europu najposjećenijom destinacijom na svijetu. Suradnja Europskog parlamenta s dionicima u sektoru je iznimno važna kako bismo donosili relevantne i provedive zakonodavne i strateške dokumente, koji će osigurati podlogu za budući uspjeh europskog turizma“, istaknula je Brnjac, navodi se u priopćenju.
Uz zastupnicu Brnjac, na konferenciji je govorio Apostolos Tzitzikostas, novoizabrani povjerenik za održivi promet i turizam Europske komisije, koji je 1. prosinca službeno stupio na dužnost te Alexandros Vassilikos, predsjednik HOTREC-a, europskog udruženja ugostitelja i Bernard Zenzerović, direktor Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske i član financijskog odbora Hotrec-a, navodi se u priopćenju.
„Konkurentnost, održivost i otpornost ključni su čimbenici za osiguranje daljnjeg razvoja sektora te za očuvanje Europe kao globalnog lidera u turizmu. Želim naglasiti važnost održivog turizma, koji je temelj europskog gospodarstva i sastavni dio društvenog i gospodarskog tkiva naših regionalnih i lokalnih zajednica“, rekao je europski povjerenik Tzitzikostas.
Alexandros Vassilikos kazao je da „Europski dan ugostiteljstva u Europskom parlamentu ističe ključnu ulogu ugostiteljskog sektora u europskom gospodarstvu i kulturi”. “Kao predsjednik HOTREC-a, ponosan sam što mogu zagovarati male i obiteljske tvrtke koje potiču održiv i konkurentan razvoj turizma“, rekao je.
Bernard Zenzerović napomenuo je kako je „održivost smjer u kojem turizam mora ići, ali održivost košta!”
“Upravo su financijski razlozi ključna prepreka za jače prihvaćanje održivih okolišnih praksi u poslovanju. Neto dobit sektora u Hrvatskoj kreće se oko 5% i bilo kakvo dodatno opterećenje uslijed novih regulativa ugrožava prostor za investicije, rast plaća, dizanje kvalitete i dugoročno utječe na konkurentnost sektora. Rješenje je da jačamo održive prakse, ali kontinuirano imajući u vidu koliko točno svaka aktivnost u regulativi utječe na konkurentnost i prateći navedene aktivnosti s konkretnim alokacijama u financijskim budgetima kako EU tako i nacionalnim i lokalnim. Također, važno je naglasiti da tranzicija prema održivom turizmu nije samo okolišno pitanje nego i šira društvena i socijalna tema koja će biti još veći izazov za rješavanje. Posebice imajući u vidu opterećenost naših pojedinih destinacija i utjecaj koji overturizam ima na lokalnu zajednicu, od priuštivog stanovanja i situacije s otpadom pa nadalje.“”, rekao je Zenezerović.
Tijekom dviju panel rasprava, stručnjaci su se osvrnuli na ključna pitanja poput smanjenja administrativnih opterećenja i poticanja digitalne transformacije za mala i srednja poduzeća te razvoja ciljanih vještina za privlačenje i zadržavanje kvalificirane radne snage.
Brnjac je istaknula važnost ulaganja u ljudske resurse i poručila kako su “ljudi koji rade u ovom sektoru njegovo su najveće blago”.
“Dok bi druge industrije mogu temeljiti svoj napredak na automatizaciji i umjetnoj inteligenciji, turizam i ugostiteljstvo prvenstveno ovise o ljudima. Zato se moramo usredotočiti na to da putem europskih politika ljudima u ugostiteljskom sektoru omogućimo kvalitetna radna mjesta i prilike za obrazovanje, kao i primjerene plaće i uvjete rada”, rekla je hrvatska eurozastupnica.
“Moramo osigurati EU sredstva kako bi turistički sektor u EU postigao zadane ciljeve i postao održiviji. Hrvatska može poslužiti kao dobar primjer u osiguravanju bespovratnih sredstava na EU razini. Primjerice, za vrijeme mog mandata ministrice turizma i sporta, u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano je preko 182 milijuna eura bespovratnih sredstava za jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika, dok je kroz Europski fond za regionalni razvoj osigurano dodatnih 90 milijuna eura za mikro, male i srednje poduzetnike“, zaključila je Brnjac, stoji u priopćenju ureda eurozastupnice.