Velika Britanija pokušava provjeriti tvrdnje da su ruske snage koristile kemijsko oružje u Ukrajini u napadu na strateški lučki grad Mariupolj koji je pod opsadom već više od mjesec dana, objavilo je u ponedjeljak navečer britansko ministarstvo vanjskih poslova.

“Informacije kažu da su ruske snage možda upotrijebile kemijske agense u napadu na stanovnike Mariupolja. Hitno radimo s našim partnerima kako bismo provjerili te informacije”, napisala je na Twitteru ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Svako korištenje takvog tipa oružja “predstavljalo bi brutalnu eskalaciju u sukobu i pozvat ćemo (ruskog predsjednika Vladimira) Putina na odgovornost”, dodala je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u ponedjeljak da bi Rusija mogla upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini te je pozvao Zapad na nametanje snažnih sankcija kako se Moskva ne bi usudila ni govoriti o upotrebi takvog oružja.

Tijekom dana u ponedjeljak, objavljeni su neprovjereni izvještaji koji sugeriraju da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje u Mariupolju, luci na jugu zemlje.

Ukrajinska parlamentarka Ivana Klimpuš rekla je da je Rusija upotrijebila “nepoznatu supstancu” u Mariupolju, gdje dio ljudi pati od respiratornih tegoba. “Vjerojatno kemijsko oružje”, tvitala je ona.

AFP naglašava da nije mogao neovisno provjeriti te tvrdnje.

Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrjušenko napisao je u svojim izvještajima putem Telegrama da kemijski napadi nisu potvrđeni te da očekuje da će detalje i objašnjenja moći objaviti kasnije.

Glasnogovornik Pentagona Petar Kirby rekao je kako SAD upoznat sa izvješćima.

“Ne možemo ništa potvrditi trenutno, ali ćemo nastaviti pobliže motriti situaciju”, istaknuo je.

“Ovi izvještaji, ako su istiniti, duboko uznemiruju i ukazuju na bojazan koju smo izrazili oko mogućnosti da Rusija upotrijebi bojna sredstva”, rekao je.

Rusija niječe da je počinila ratne zločine otkad je počela njezina ofenziva na Ukrajinu 24. veljače.