Bregofsku pitu, specijalitet podravske kuhinje od domaćeg razvučenog tijesta, jabuka, grožđica i oraha predstavile su u Kalniku članice Udruge žena  Bregi u sklopu obilježavanja Dana Kalnika. O ovoj posebnoj deliciji razgovarali smo sa Suzanom Bukvić, predsjednicom Udruge žena Bregi.

-Udruga djeluje od 1976. godine. Bavimo se kulturnom baštinom i čuvamo tradiciju našeg sela i 2012. godine smo zaštitili “Bregofsku pitu” kao kulturno nematerijlano dobro RH. U udruzi je 20 žena, a prvi puta predstavljamo “Bregofsku pitu” u Kalniku. Odlazimo na sve manifestacije u Koprivničko-križevačkoj županiji, naravno i kod nas se predstavljamo na “Danima zelja i Bregofske pite”- rekla je Suzana Bukvić i kazala nekoliko tajni oko pripremanje pite.

bregofska pita

-Pita je posebna jer se radi u Koprivničkim Bregima više od 200 godina i u nju idu samo orasi, grožđice i jabuke. “Bregofska pita” se jelanekad samo u imućnijim obiteljima jer je skup kolač, a jela se pretežno za Božić, pa je imala naziv i “Božićna pita.

Kasnije se počela pripremati na svatovima, krstitkama i drugim događajima- rekla je predsjednica udruge i dodala kako i sljedeće godine planiraju doći s “Bregofskom pitom” u Kalnik.

bregofska pita2

Bregofska pita:

Tijesto:
40 dag glatkog brašna
malo soli
4 velike žlice maslaca ili margarina
1 jaje
mlake vode po potrebi
Zamijesite glatko tijesto, pa ga podijelite na 8 kuglica za 8 mlinaca (kora) i neka odstoji pola sata.

Nadjev:
15 dag mljevenih oraha
25 dag grožđica
40 dag šećera
malo cimeta
20 dag rastopljenog maslaca ili margarina
8-9 debljih kiselih jabuka- oguljene, narezane na tanke ploške
2 dcl vrnja pomiješano sa jednim jajetom

Posudu za pečenje podmažite maslacem ili margarinom i u njega stavite tanko razvučen prvi mlinac, po njemu stavljajte ploške jabuka, posipite šećerom i cimetom, te poškropite s 3 žlice rastopljenog maslaca.

Na to stavite drugi mlinac – posipajte orasima, šećerom, polijte rastopljenim maslacem, te poškropite vrhnjem. Na red dolazi treći mlinac koji posipite grožđicama, šećerom, polijte maslacem i vrhnjem. S četvrtim mlincem kreće sve ispočetka – jabuke, šećer, cimet, maslac; peti mlinac – orasi, šećer, maslac, vrhnje; šesti mlinac – grožđice, šećer, maslac i vrhnje; sedmi mlinac – po treći put jabuke, šećer, cimet, maslac i vrhnje, a zadnji, osmi premažite samo vrhnjem.

Prije pečenja probodite vilicom gornji mlinac na nekoliko mjesta. Pitu pecite na 200° C, ali kada se gore zapeče smanjite na 180° C. Peče se oko sat i 15 minuta. Pečenu, malo ohladite i posipite mljevenim šećerom.

prigorski.hr