FIFA i Južnoamerička nogometna konfederacija (CONMEBOL) neće tolerirati nikakvo uplitanje države u upravljanje savezima i neće oklijevati suspendirati Brazil ako Ednaldo Rodrigues ne bude vraćen na čelo Brazilskog nogometnog saveza (CBF), izjavio je izvor u CONMEBOL-u za francuski AFP.

“Propisi su jasni. Ni na koji način nije dopuštena intervencija vanjskih sila u području nadležnosti udruge”, izjavio je izvor koji je želio ostati anoniman.

Predsjednik CBF-a Ednaldo Rodrigues razriješen je dužnosti 7. prosinca sudskom odlukom. Sud je poništio prethodni sporazum između CBF-a i tužiteljstva u Riju, koji datira iz ožujka 2022., a koji je dopuštao izbor Rodriguesa na čelo saveza do 2026.

Sud je upravljanje CBF-om privremenom povjerio Joseu Perdizu koji ima mandat za organiziranje novih izbora.

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) i CONMEBOL odlučili su poslati misiju u Rio de Janeiro koja će s radom početi 8. siječnja kako bi pokušala pronaći rješenje krize.

Prema brazilskom mediju UOL, CBF je 24. prosinca primio pismo koje su potpisali član FIFA-e Kenny Jean-Marie i predstavnik CONMEBOL-a Monserrat Jimenez Granda, u kojem ove dvije organizacije “energično inzistiraju” da prije 8. siječnja “neće biti donijeti nikakva odluka koja se tiče CBF-a, a posebno izbora”.

U suprotnom, FIFA neće imati “drugog izbora nego zatražiti od svog nadležnog tijela da se pozabavi tim pitanjem”, što bi moglo “dovesti do suspenzije”. U pismu se navodi da bi takva suspenzija CBF-a podrazumijevala isključenje brazilskih reprezentacija i klubova iz svih međunarodnih natjecanja.

Brazilska muška reprezentacija trenutno igra kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026., a u lipnju i srpnju 2024. “Carioce” čeka nastup i na Južnoameričkom prvenstvu.