Britanski milijarder Richard Branson i njegova tvrtka Virgin Galactic u petak su predstavili javnosti novi putnički svemirski brod, i to 16 mjeseci nakon pada njihove letjelice u kalifornijskoj pustiniji Mojave tokom probnog leta.

Ceremonija predstavljanja putničkog svemirskog broda, koji se zove Virgin Space Ship Unity, održana je u zračnoj i svemirskoj postaji Mojave, 160 km sjeverno od Los Angelesa, a Bransonova jednogodišnja unuka krstila ga je flašom mlijeka. Sada ekipu Virgin Galactica očekuju brojni testovi i probni letovi .

Za nesreću Virginova svemirskog broda, koja se dogodila 31. listopada 2014. u kalifornijskoj pustiniji Mojave i u kojoj je poginuo pilot, kao krivac označen je ljudski faktor, odnosno prerana aktivacija rotirajućih krila na repu broda, ključnog sigurnosnog mehanizma za usporavanje pri ulasku u atmosferu. Taj je problem sada riješen, a uvedeni su još neki sigurnosni alati i mjere.

Virginovim svemirskim brodom upravljat će dva pilota, a moći će ponijeti šest putnika na visinu do 100 kilometara iznad zemlje. Karta za svemirsko putovanje koštat će 250.000 dolara po osobi, a osim u pogledu na planetu Zemlju i svemirski beskraj, putnici će iskusiti i bestežinsko stanje.

Virgin Galactic nije jedina tvrtka koja planira komercijalne letove u svemir. U taj posao žele se uključiti i Boeing, zatim Elon Musk (Tesla Motors) sa tvrtkom SpaceX, Jeff Bezos (osnivač Amazona) sa kompanijom Blue Origin, te Paul Allen’s (suosnivač Microsofta) sa tvrtkom Stratolaunch Systems.

(Hina)

fah