Saborski zastupnik Branko Hrg (HDS) otvorio je u četvrtak nekoliko važnih tema u Hrvatskom saboru vezanih na aktualnu problematiku u poljoprivrednom sektoru.

-Proizvođačke organizacije su dobra stvar, no neće riješiti problem poljoprivredne proizvodnje na OPG-ovima. Zakonom se mora definirati okvir i uloga županija u institucionalnoj potpori poljoprivrednim proizvođačima, posebno OPG-ovima.

Moj je prijedlog osnivanje agrocentara po svim županijama s ulogom organizacije i planiranja proizvodnje, a posebno otkupa i povezivanja istih, kako bi zajedno nastupali na tržištu, posebno prema ugostiteljskim objektima na Jadranu- kazao je Hrg i osvrnuo se na potencijal Savjetodavne službe,

-U Savjetodavnoj službi imamo odlično osposobljene i educirane ljude, ali nikada nismo taj sustav posložili da bude do kraja funkcionalan i operativan, da iz sebe ima prave rezultate.

Savjetnik u Savjetodavnoj službi mora raditi na način da ima točno određene poljoprivredne proizvođače, da ih prati kroz godinu dana, što i kako rade, da prati njihov rezultat rada, te da na kraju taj savjetnik bude stimuliran, odnosno nagrađen, ako ostvari pozitivan rezultat. Na taj način bi stimulirali savjetnike, što bi se pozitivno odrazilo i na same proizvođače- istaknuo je i dodao kako mu nije jasno što se događa s državnim nezavisnim laboratorijem.

-On se uopće ne spominje u ovom Zakonu, odnosno ne definira. Uloženo je mnogo novaca i kadrovi su visoko educirani. Predlažem da se u novi Zakon ugradi okvir definiranja državnih nezavisnih laboratorija- rekao je Hrg i osvrnuo se na status Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima.

-Ne može Ministarstvo poljoprivrede utjecati na sustav obrazovanja za poljoprivredu i proizvodnju ako nema utjecaj na davanje mišljenja statusa kompetentnosti za poljoprivredno školstvo.

Visoko gospodarsko učilište u Križevcima osnovano je davne 1860. godine, jedno je od najstarijih poljoprivrednih učilišta u Europi, kao i Srednja gospodarska škola Križevci.

Nisu dobile status centra kompetentnosti. Ozbiljno sam zabrinut da će to dugoročno uništiti tu najstariju poljoprivrednu školu. Jedna, po meni vrlo neozbiljna i nesmotrena odluka.

Ako želimo da se i taj sustav realizira u ovom poljoprivrednom sektoru Ministarstvo poljoprivrede mora i tu imati svoj utjecaj i dati svoje mišljenje – zaključio je zastupnik Hrg.

prigorski.hr