Branko Hrg (HDS): ‘Vrijeme je za analizu i reorganizaciju lokalne samouprave’

1. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Branko Hrg (HDS): ‘Vrijeme je za analizu i reorganizaciju lokalne samouprave’


Branko Hrg, saborski zastupnik HDS-a iz Križevaca na saborskoj raspravi na temu Izmjena i dopuna Zakona o lokalnim izborima u srijedu je naglasio kako trebamo biti svjesni, i u ovim izvanrednim trenucima za našu zemlju, da postoje određene rupe u funkcioniranju lokalne samouprave.

Naglasio je da postoji veliki broj lokalnih samouprava – gradova i općina koje odlično funkcioniraju i mogu biti primjeri izvrsne prakse, no s druge strane, ima i jedinica lokalnih samouprava koje neprofesionalno rade svoj posao.

– Činjenično stanje jest takvo da gradska i općinska vijeća znaju ponekad biti samo “smokvin list” čelnicima gradova i općina izabranim neposredno na izborima. Činjenica je i da se u nekim vijećima trguje, vijećnici se kupuju i daju im se poslovi u gradskim tvrtkama kako bi se očuvala većina u Vijeću – kazao je.

Smatra kako to nitko ne kontrolira, nitko ne reagira, niti se išta događa po tom pitanju. Zaključio je stoga da oko ovih izmjena nema potrebe raditi dramu jer se ništa dramatično neće dogoditi zbog odgode izbora.

– Od 1993. godine, kada je postavljen ovakav ustroj lokalne samouprave, mnogo se toga promijenilo i vrijeme je da se napravi analiza i krene u reorganizaciju iste, računajući i način izbora čelništva – zaključio je.

Facebook Comments