Križevački gradski vijećnici u ponedjeljak, 5. prosinca na 25. sjednici Gradskog vijeća donijeli su odluku o osnivanju, ustrojstvu i djelovanju “Križevačke djevojačke straže”, ali odluka nije prošla bez rasprave.

Vijećnik Davor Konfic (SDP) rekao je da nema ništa protiv Križevačke djevojačke straže, ali dokument koji je predložen nije utemeljen u zakonu. – Nisam siguran da jedinica lokalne samouprave može osnivati vojnu postrojbu, bez obzira ako je i povijesna. Odluka ima sve ono što treba imati statut neke udruge i ne vidim razloga da se Križevačka djevojačka straža ne osnuje kao udruga – rekao je Konfic.

davor konfic

Križevački gradonačelnik Branko Hrg (HDS) zamolio je gradsku pročelnicu Anu Lukačić-Lojen da potvrdi zakonsku utemeljenost odluke.

– Križevačka djevojačka straža se ne osniva kao udruga i nije pravna osoba – rekla je Ana Lukačić-Lojen. Branko Hrg je dodao kako je bitno da je sve u skladu sa zakonom. – Nismo izmislili toplu vodu, kontaktirali smo druge gradove i dobili smo njihove dokumente i na temelju njihovih odluka smo napravili ovu odluku.

Uvjeravam vas da ovoga trenutka Grad Križevci nema ni jednu udrugu koja je toliko poznata i prepoznatljiva diljem Hrvatske kao što je to Križevačka djevojačka straža – istaknuo je Hrg. Dodao je kako bilo gdje djevojke dođu, nalaze se na naslovnicama.

hrg branko hds

Vijećnik Davor Konfic (SDP) napomenuo je kako tema rasprave nije Križevačka djevojačka straža, nego odluka, a Straža je sekcija Obrtničke komore s kojom treba riješiti odnose.

Nakon rasprave Konfica i Hrga nezavisni vijećnik Roko Bašić postavio je pitanje potpredsjednici Gradskog vijeća Renati Husinec . – Bez obzira što smo se ja i Renata Husinec politički razišli, volio bi čuti njezino mišljenje o ovoj problematici – upitao je Bašić.

Renata Husinec (HDZ) izrazila je naslaganje s gradonačelnikovim riječima. – Izražavam svoje apsolutno neslaganje s jednom jedinom rečenicom gospodina gradonačelnika, a to je da je Križevačka djevojačka straža promicala ugled Grada Križevaca kao nitko do sada. U Križevcima postoji Ogranak Matice hrvatske i ugled grada je pronijet po cijeloj Hrvatskoj – istaknula je Husinec. Dodala je kako je Matica kulturnu, povijesnu, glazbenu i likovnu kulturu prezentirala na afričkom kontinentu i diljem Europe.

– Isto tako postoje i HPD Kalnik, Tamburaški  orkestar i Puhački orkestar. Nepobitno je da to čine i šarmantne i mlade članice Križevačke djevojačke straže, jer ne mogu ne privući pozornost. Neka se djevojke registriraju u sladu sa zakonom, ali ipak u gradu postoji i netko drugi koji također radi na promicanju Križevaca – poručila je Renata Husinec Branku Hrgu.

prigorski.hr

foto: Marijan Kelemin