Braća ugljenari Mario i Zlatko Glavina pravi su meštri svoga posla

17. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Intervjui Braća ugljenari Mario i Zlatko Glavina pravi su meštri svoga posla


Braća ugljenari Mario (42) i Zlatko (46) Glavina iz Gornjeg Tkalca, pravi su meštri svoga posla. U zajedničkom domaćinstvu žive s ocem Lukom (71), a majka Marica je umrla 2010. godine.

-Malo ima ugljenara u našem kraju. Ugljenar je Pavlović iz Vinkovca, a u Ledini Đuro Kovačić i naš bratić Ivan Glavina. Mi taj posao uspješno obavljamo već 12 godina.

Naravno budući da živimo na selu, bavimo se poljoprivredom, a ovo nam dođe kao „zarada sa strane“ – rekao je Mario.

-Široka je primjena našega drvenog ugljena. Traže ga prije svega kovači, a njih je pak sve manje koji znaju prepoznati kvalitetan ugljen – dodaje Zlatko.

-Ugalj traže najčešće vikendaši, ali i drugi za roštilj. Prodajemo ga na daleko i široko, u Zagrebu, u Istri. Traže ga ugostitelji za restorane za pečenje odojaka ili janjaca u Imotskom. Turisti iz Austrije i Njemačke znaju navratiti kad se vraćaju s mora pa kupe vreću, dvije.

Kvalitetu ugljena određuje prije svega vrsta drveta. Za drveni ugljen najbolja je bukva i grab.

Tehnologija proizvodnje drvenog ugljena se zna, valjda se stoljećima nije mijenjalo. U ozidanu ugljenicu, naslaže se do 20 prostornih metara drva.

Svejedno je da li su drva suha ili sirova. Na vrhu ugljenice je otvor koji se zatvori i ugljenica se zapali. Ona gori (dan i noć) od 7-do 10 dana. Nakon tog vremena još se dodaje od jednog do tri metra drva. Tada se ugljenica hladi idućih 10-tak dana – napominju.

Kapacitet jedne ugljenice je 200 vreća ugljena. Tijekom godine braća Mario i Zlatko zapale od sedam do deset ugljenica.

I budući da je malo danas radne snage, čeka se vikend kad se može „uloviti“ koji radnik da bi se ugalj izvadio iz ugljenice i spakirao u vreće. Danas smo govorili više o ugljenu. Glavine žive na selu pa im je poljoprivreda ipak najvažnija.

Na njihovom gospodarstvu je čitav mali zoološki vrt. Uzgajaju devet konja toplokrvnjaka i hladnokrvnjaka. Posjeduju 60-ak ovaca, a s ovcama je uvijek išla i magarad. Tu ima pet magaraca. U štalama je rogata stoka – 7 bikova, 3 junice i jedan krava, tri krmače, te se svaki čas nađu i odojci.

-Posjedujemo i 10 jelena loptara koji žive u gateru – zaključio je Mario.

Dragan Vicković/prigorski.hr

Facebook Comments