Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u srijedu na primopredaji 35 novih policijskih vozila da je prošle godine na hrvatskim prometnicama bilo manje teških prometnih nesreća za oko 12 posto te da se ove godine nastavlja taj trend.

”Hrvatska je specifična zemlja zbog količine prometa i svog tranzitnog položaja, a nakon ulaska u Schengen, to će se povećati i zbog toga je ulaganje u sigurnost prometa na cestama itekako bitno”, rekao je Božinović.

Ministar je precizirao kako je prošle godine evidentirano oko 37 milijuna inozemnih vozila koja su ušla i prošla u Hrvatsku te da je u tijekom 2022. zabilježeno 33 posto više vozila s inozemnih registracijskim oznaka u Hrvatskoj u odnosu na godinu ranije.

”Postavljamo jedan standard ureda koji će biti na licu mjesta i na taj će se način smanjiti i gužve koje nastaju zbog prometnih nesreća, a osigurat će se brža protočnost na našim prometnicama”, rekao je Božinović prilikom primopredaje 34 kombi vozila za očevide prometnih nesreća i jednog specijaliziranog kombija za prijevoz osoba i motocikala vrijednih 2,3 milijuna eura.

Navedena vozila, 30 volkswagen caravelle i četiri mercedes vito, koristit će prometni policajci u policijskim upravama, dok će se jedno kombi vozilo mercedes sprinter koristiti na Policijskoj akademiji.

Načelnik sektora prometne tehnike Zrinko Topić precizirao je da su vozila opremljena svjetlosno-zvučnom signalizacijom, dodatnim radnim reflektorom za rad u noćnim uvjetima, dok je interijer vozila opremljen za obavljanje administrativnih poslova prilikom obavljanja očevida i spremnikom za očevidnu opremu.