Očekujem da će Hrvatska 8. prosinca dobiti konačnu potvrdu za ulazak u šengenski prostor jer austrijska zabrinutost nije vezana za bilo koju zemlju nego za njegovo općenito funkcioniranje, rekao je u utorak u Valbandonu potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner više se puta proteklih dana usprotivio proširenju šengenske zone, za koju je rekao da ne funkcionira, što se vidi po povećanom broju tražitelja azila u Austriji.

“Austrija je posljednjih dana u više navrata navela kako njihova zabrinutost nije vezana za bilo koju pojedinačnu zemlju, već za funkcioniranje šengena. Naš argument u tom kontekstu je da šengen s Hrvatskom kao članicom može samo ojačati” – istaknuo je novinarima Božinović.

U posjet Hrvatskoj sutra stiže austrijski kancelar Karl Nehammer.

Božinović je najavio da će jedna od tema njegovih razgovora biti povećani broj migracija na zapadno-balkanskoj ruti, ali i predstojeća sjednica Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove koje 8. prosinca donosi konačnu odluku o ulasku Hrvatske u šengen za što službeni Zagreb već ima podršku Europske komisije i Europskog parlamenta.

Božinović je kazao da očekuje da će Hrvatska na tom sastanku, temeljem svega onoga što je do sada provela, ispunjavajući pritom visoke standarde Europske unije u zaštiti vanjskih granica i u zaštitit temeljnih prava svih osoba koji se nađu na putu, pa i ilegalnog ulaska u Hrvatsku, postati punopravna članica šengena.

“Osobno, još uvijek mislim da je austrijska pozicija kao i naša – da treba dograđivati šengen, da ga treba osnažiti, a sigurno da blokade tome ne mogu pridonijeti” – poručio je Božinović.