Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u petak u Slunju da MUP na dnevnoj bazi analizira migrantsku politiku, razmješta snage, jača prisutnost na vanjskim granicama i ima rješenja kako bi vratio percepciju građana da je situacija ”apsolutno pod kontrolom”.

”Kada govorimo o migracijama, sigurnost u Karlovačkoj županiji nije niti u jednom trenutku bila narušena s obzirom da se gotovo i ne bilježe kaznena djela, a zabilježen je vrlo mali broj prekršaja za koje se sumnja da bi počinitelji mogli biti migranti”, kazao je Božinović nakon sastanka s karlovačkom županicom Martinom Furdek-Hajdin i gradonačelnicom Slunja Mirjanom Puškarić.

Nakon obilaska policijskih službenika koji rade na zaštiti granice, ministar je istaknuo da je aktualna turistička sezona dosad prošla s najmanje zabilježenih kaznenih djela zbog ”planskog rada i fleksibilnog sustava koji u svakom trenutku može i nalazi rješenja koji su brojni i koji nisu jednostavni.”

Pojasnio je da postupak registracije svakog ilegalno zatečenog migranta u policijskim postajama na području Karlovačke županije, smještenih u pravilu u središtu grada, stvara određenu percepciju građana koja će se riješiti premještanjem centra za registraciju u Dugom Dolu kod Krnjaka.

Dodao je i da razni akteri pokušavaju percepciju građana o nesigurnosti zbog povećanog broja migranata iskoristiti radi političke koristi.

”Nema nikakvog razloga za zabrinutost, niti će to bilo kome od tih aktera uspjeti jer kada govorimo o policiji siguran sam da imamo jednu od najefikasnijih policija u Europi”, kazao je.

Božinović: Priželjkujemo sporazum o policijskoj suradnji sa Slovenijom

Upitan za slovenske ocjene kako u tu državu ulazi triput više migranata otkako je Hrvatska ušla u schengenski prostor, ministar je rekao da upućivanje takvih poruka iz jedne u drugu državu nije put rješenju. ”Jedini način je ostati human, poštivati zakone i ne dopustiti da to utječe na kvalitetu života država”, dodao je.

Govoreći o suradnji sa Slovenijom, Božinović je rekao kako priželjkuje sporazum o policijskoj suradnji kako bi se podigla razina zajedničkog postupanja prema migrantskoj populaciji, a dotaknuo se i očekivanja prema Frontexu.

”Od Frontexa očekujemo jedan značajan doprinos za sve one koji ne budu ispunjavali uvjete za međunarodnu zaštitu i za azil da na transparentan način organiziraju njihove povratke u sigurne zemlje odakle su došli”, kazao je.

Istaknuo je i da Europa mora biti aktivnija kada je u pitanju odnos prema afričkim i bliskoistočnim državama i naći načina da kroz preraspodjelu sredstava pomogne ljudima da ne napuštaju svoje zemlje u tolikom broju.

”Ovo je globali problem i siguran sam da će se generacije koje će nas naslijediti na našim poslovima i dalje baviti ovim pitanjem”, zaključio je.