U Hrvatsku je ove godine ušlo 36.000 migranata, a mnogi su dobili rješenja o napuštanju europskog gospodarskog prostora u roku sedam dana, uključujući i one kojima se pruža humanitarna pomoć u Zagrebu i Rijeci, izjavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je rekao da je povećanje ilegalnih migracija zabilježeno diljem Europe, uključujući zemlje zapadnog i istočnog Sredozemlja.

„Ove je godine ušlo 36.000 migranata u Hrvatsku, što predstavlja povećanje za 145 posto. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja poduzima sve što se tiče sigurnosti i zaštite ljudskih prava”, kazao je ministar tijekom boravka u Pakracu, gdje je uručio potvrdu o isključenju Požeško-slavonske županije iz minski sumnjivih područja.

Hrvatska bilježi povećanje broja migranta iz onih zemalja koje dosad nisu registrirane na pravcima na kojima se Hrvatska nalazi, kao što je afrička država Burundi.

U susjednim zemljama situacije je takva da još uvijek ima država koje bi trebale imati vizni režim za dolazak u Europu, ali su ipak imale mogućnost slijetanja na aerodrome u Beogradu i Sarajevu, bez potrebnih viznih formi, dodao je Božinović.

Mnogi migranti ne žele podnijeti zahtjev za azil

S obzirom da Hrvatska nije krajnja destinacija, mnogi od pristiglih migranata ne žele podnijeti zahtjev za azil.

„Njima se izdaju rješenja o napuštanju europskog gospodarskog prostora u roku sedam dana. U tu kategoriju spadaju i oni kojima gradovi Zagreb i Rijeka pružaju elementarnu humanitarnu pomoć u vidu tuševa i obroka, međutim to su ljudi koji žele ići dalje”, napomenuo je.

Kod zagrebačkog Paromlina, nedaleko Glavnog kolodvora, postavljena su dva šatora i sanitarni kontejner kako bi se migrantima u tranzitu omogućili humaniji uvjeti prilikom boravka u Zagrebu u zimskim mjesecima, priopćili su iz Gradske uprave, a šatori su nedavno postavljeni i kod riječkog željezničkog kolodvora.

To nije pitanje koje može rješavati jedna zemlja sama. Siguran sam da niti jedno rješenje na razini EU-a bez kvalitetnog sudjelovanja Hrvatske u kreiranju tih politika neće biti moguće, poručio je ministar unutarnjih poslova.