Nakon objave  na portalu prigorski.hr kako je obitelj Seleš iz križevačkog mjesta Bojnikovec izgubila u požaru krov nad glavom, u akciju pomoći uključili su se Podravski list, 24 sata, ali i brojni drugi mediji.

Anita Seleš (33) izašla je oko ponoći i vidjela kotlovnicu u plamenu. Dječja soba već je bila puna dima. Izvukla ih je bez ozljeda. Kuća je potpuno izgorjela Probudila sam najstariju kćer, koja ima 12 godina, i rekla sam da odmah trči u auto, koji je bio u dvorištu, jer je bilo vrlo hladno. Malog od 4 godine uzela sam u naručje, a osmogodišnju kćer, koja je bila pod temperaturom jer ima kozice, doslovce sam vukla po podu u pidžami da bih i njih dvoje smjestila u automobil, ispričala je hrabra majka Anita Seleš (33) iz Bojnikovca kraj Križevaca – piše 24sata.hr.

Ona je u noći na Svetu Luciju nekoliko minuta prije ponoći bila budna i prije nego što je vatra zahvatila sobu, uspjela iznijeti iz kuće troje malodobne djece i tako im spasiti život. Te večeri se hidrofor neprekidno uključivao, pa je Anita otišla pogledati gdje curi voda. Sve slavine su bile u redu. Vratila se do hidrofora i osjetila dim.

Izašla je iz kuće i ugledala kotlovnicu u plamenu. Nakon što je nazvala 112, utrčala je u dječju sobu. Govori da ih je uspjela izvući iz kuće u posljednjem trenu, dok je dječja soba bila ispunjena dimom. Vatra je iz kotlovnice zbog neispravnog dimnjaka na koji je priključena peć za centralno na drva već bila zahvatila krovište.

Nazvala je susjedu, koja je došla po djecu i smjestila ih kod sebe, a Ana je čekala dolazak vatrogasaca. Vatra se ubrzano širila jer su u kotlovnici držali laminate i predmete za uređenje kuće, koji su lako zapaljivi, što je samo pospješilo požar. Kaže kako su iz Križevaca vatrogasci odmah došli, ali su im se zbog jakog požara pridružili i kolege iz DVD-a Bojnikovec kako bi ugasili vatru.

Borba s vatrenom stihijom trajala je nekoliko sati i na kraju su vatrogasci i susjedi, kojih je u jednom trenutku bilo 50-ak u dvorištu, uspjeli pobijediti. Šteta je procijenjena na 50.000 kuna. Anita, koja je sama bila u kući jer suprug Saša (40) radi u Irskoj, ima samo riječi pohvale za susjede i cijelo naselje.

Kaže kako tu dobrotu i solidarnost neće moći nikad zaboraviti. – U roku tri dana svu potrebnu građu i materijal su u selu prikupili. Kao što i sami vidite, svi su tu i rade kako bi se što prije vratilo sve u normalu – kaže Anita, a suprug Saša sa susjedima postavlja grede na novo krovište.

Rekla je da ove godine prvi put nisu osigurali kuću, jer je to radio suprug, koji je otišao u Irsku, a ona je zaboravila. Dodajući s ponosom kako su im se sumještani pokazali kao najveća ljudska polica s pokrićem. Dok se kuća obnavlja, a nadaju se da će do Božića veći dio biti u funkciji, djeca su kod djeda i bake.

Zahvaljuju svima na pomoći

Obitelj Seleš nada se da će se do Božića vratiti sve u normalu. Susjedi im pomažu, a materijal su nabavili u mjestu. Djeca su kod bake i djeca, dok se kuća obnavlja Očevidom je utvrđeno da je uzrok požara čađa koja nije izvučena nakon čišćenja dimnjaka. Iskre su upalile čađu, koje je bilo u dimnjaku oko pola metra. Anita kaže da prvi put sad nisu osigurali kuću jer je suprug bio u Irskoj.

Obitelji Seleš možete pomoći financijski na broj žiro-računa u Erste banci HR85 2402006 310106 7255.

prigorski.hr/24sata.hr