Božić, jučer, danas, sutra predstavljen u Koprivnici

15. prosinca 2017. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Božić, jučer, danas, sutra predstavljen u Koprivnici


Povodom nadolazećeg blagdana Božića, učenici 1.b, 3.h i cvjećari Obrtničke škole Koprivnica s asistentima pod vodstvom profesorice Glorije Ćorić-Alagić i Danijele Vrtiprah organizirali su tjedan raznih radionica. Bile su to radionice pravljenja klipića, kolača, izrade ukrasa, aranžiranja stola sa slamom i dr.

Radovi su bili izloženi na štandu u Obrtničkoj školi Koprivnica. Radionicama je istaknuta važnost tradicionalnih običaja i približili su se običaji kakvi su bili ranije, običaji koje su poštivali i čuvali djedovi i bake, a predstavljeni su i običaji koji su se promijenili.

Običaji na Badnjak su poslagivanje raznog voća i orašastih plodova (orasi, lješnjaci, rogač, bademi, smokve, jabuke), unošenja tri panja na Badnju noć koji se stavljaju na ognjište, Zatim unošenje slame u kuću koju obično unosi glavni član domaćinstva i izgovara prigodne riječi.

Prezentacije o tradicionalnim običajima izradili su učenici 1.b razreda zanimanja tehničar za računalstvo, Mateo Blažek, Teo Kastibol, Luka Šalaja, Mateo Majdak, Dominik Josipović, Krešimir Hontić i učenica 3.h razreda Monika Orak, kuharskog smjera.

Sudjelovao je i profesor Miroslav Ričko koji je svirao gitaru i pjevao božićne pjesme s učenicima, a profesor Slavko Franjo bio je zadužen za prikazivanje prezentacija i puštanje božićnih pjesama. Najavljena je i anketa o poznavanju  tradicinalnih običaja, a učenicima će se dijeliti pokloni u obliku zapakiranih medenjaka. Ovim projektom cilj je prikazati koliko su uistinu važni tradicionalni običaji koje treba prenositi na druge generacije.

bozic4bozic3bozic6bozic1bozicbozic5bozic8bozic7

 

prigorski.hr

 

Facebook Comments