Bože Mandac i Stipe Bogdan debitanti su među alkarima kopljanicima na ovogodišnjim 308. alkarskim svečanostima, a oproštajno je nadmetanje alkarskim vojvoda Mario Šušnjara najavio za alkare Kristijana Bikića i Petra Tomaševića.

Iznimno će ovu godinu pauzirati Pavao Prolić, a Filip Vučemilo odabran je za pratitelja barjaka. Bikiću i Tomaševiću vojvoda je zaželio uspjeha na ovom natjecanju, a Proliću i Vučemilu kako ih iduće godine vidi među alkarima kopljanicima.

“Slijedi nam najvažniji alkarski tjedan, rekao bih to alkarskim žargonom – vrijeme za poštelavanje koplja i pogodaka. Izabranih 17 kopljanika vrlo dobro znaju što im je činiti, i to od ponedjeljka do petka dizati formu, a onda dati sve od sebe na Bari, Čoji i Alki. Prošle godine smo imali odlične rezultate, pripetavanje na sva tri dana natjecanja, teško je to predvidjeti za ovu godinu, ali s ovom ekipom očekujem samo najbolje”, rekao je Šušnjara nakon odluke.

Netipično za par prošlih godina, među alkarskim se konjima zaredalo nekoliko ozljeda. Dio je lakših, a dio trajnijih pa će, prema riječima vojvode, Viteško alkarsko društvo trebati razmisliti o osvježenju i nabavi konja za iduću godinu.

Mandac je 36-godišnjak koji je još 2007. godine postao pripravnik, a dvije godine, i to 2014. i 2015. godine bio je dio povorke među pratiteljima barjaka. Nakon duže pauze vraća se u mandatu Marija Šušnjare u alkarsku povorku, ali sada među one koji će gađati u alkarsku metu. Bogdan je član Viteškog alkarskog društva postao 2009. godine, samo godinu kasnije krenuo je jašiti s alkarima, a 2018. godine ušao je u alkarsku povorku kao pratitelj barjaka.

Alkari kopljanici na ovogodišnjim svečanostima su, tako: Ivica Filipović Grčić, alaj-čauš, Ante Runje, zamjenik alaj-čauša, Kristijan Bikić, Petar Tomašević, Tino Radanović, Ivo Zorica, Jure Domazet Lošo, Andrija Hrgović, Ante Zorica, Josip Čačija, Frano Ivković, Frano Talaja, Marko Vrca, Martin Šušnjara, Mihovil Župa, Bože Mandac, debitant i Stipe Bogdan, debitant.

Pratnja barjaku i barjaktaru Mati Bilobrku su alkari: Filip Vučemilo, Davor Svalina, Paulo Stupalo, Branimir Vučković, Josip Gugić i Davor Dalbello. Ađutant vojvode je i ove godine Josip Jadrijević.

Bara će se održati 4. kolovoza, natjecanje za Čoju dan kasnije, a 17 alkara kopljanika za slavodobitnika 308. Sinjske Alke borit će se u nedjelju, 6. kolovoza.