Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić predvodio je na Uskrs misno slavlje u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu i u propovijedi pozvao vjernike da budu spremni pomoći, osobito prognanicima, te poručio kako je “mir ‘potreban napadnutima i napadačima”.

“Mir je potreban napadnutima i napadačima, a najviše inicijatorima i zapovjednicima. Budimo i nadalje spremni karitativno pomoći, posebno u prihvaćanju prognanika. Neka naše nedavno iskustvo rata, stradanja i progonstva pojača našu empatiju i velikodušnost”, rekao je kardinal u propovijedi.

Molimo u ovoj euharistiji da nam Bog dade snage činiti dobro i da se ne umorimo u promicanju mira, pravde, međusobnog prihvaćanja, opraštanja i zajedništva, dodao je.

Bozanić je poručio kako s Uskrslim započinje ”velika povijesna bitka između života i smrti, između nade i očaja, između popuštanja pred najgorim i borbe za najbolje – bitka koja neće posustati do konačnog poraza svih sila i razaranja”.

Homiliju je zaključio riječima kako je Uskrs ”prijelaz koji ne prolazi” te da je ”Uskrsli u našem životu uvijek prisutan kad ponavljamo Isusove geste, riječi djela – svaki put kad živimo evanđeoske stavove”.

Na kraju misnog slavlja kardinal je poručio kako u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca ”željno čekamo dan kad ćemo moći ući u Prvostolnicu”, izrazivši želju da to bude za polnoćku ove godine.

Bozanić je na kraju misnog slavlja pozdravio nazočne predstavnike vlasti, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, unutarnjih poslova Davora Božinovića, vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek, znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa te posebnog savjetnika predsjednika Vlade akademika Zvonka Kusića, kazavši kako ”ovim činom daju poštovanje vjernicima koji čine većinu građana Hrvatske”.