Zagreba─Źki nadbiskup kardinal Josip Bozani─ç poru─Źio je u nedjelju na misi u Mariji Bistrici kako zadatak koji proizlazi iz Marijinog hvalospjeva istodobno vrijedi za svakog pojedinca i cijeli narod uklju─Źuju─çi Crkvu, politiku i dru┼ítvo.

“Zadatak koji proizlazi iz Marijinog Veli─Źa, a ┼íto pred nas postavlja otajstvo uznesenja, istodobno vrijedi za svakoga od nas i za sav na┼í narod, po─Źev┼íi od onih koji nose odgovornost na crkvenom, politi─Źkom i dru┼ítvenom podru─Źju”, rekao je Bozani─ç na sredi┼ínjem euharistijskom slavlju svetkovine Velike Gospe u Mariji Bistrici.

Marija Bistrica: Kardinal Bozani─ç predvodio misno slavlje na blagdan Velike Gospe

Marko Prpi─ç/PIXSELL

Na osobnom podru─Źju, poru─Źio je, tra┼żi se od svakoga od nas prakticiranje vjere, nade i ljubavi, kao i krijeposti, razboristosti, pravednosti, ustrajnosti i umjerenosti.

Na dru┼ítvenom podru─Źju isti─Źe da nam je potrebno ─Źvrsto civilno prijateljstvo i zajedni┼ítvo te da se trebamo vi┼íe osje─çati da ┼żivimo zajedno i da smo me─Ĺusobno odgovorni jedni za druge.

“Na to nas tako zorno poziva pandemija, koja nas jo┼í uvijek prati. Stoga danas molimo za sve koji boluju od koroanvirusa, kao i za one koji se brinu za njih, a posebno za zdravstveno osoblje”, kazao je Bozani─ç.

Naglasio je kako se svako istinsko kr┼í─çansko iskustvo ne mo┼że ostvariti bez za─Źu─Ĺuju─çe potrebe ┼żrtve jer nismo po┼íte─Ĺeni borbe izme─Ĺu dobra i zla.

Marija Bistrica: Kardinal Bozani─ç predvodio misno slavlje na blagdan Velike Gospe

Marko Prpi─ç/PIXSELL

Sve to pomalo zastrto otajstvo i ispunjeno i ljudskim strahom, ali upravo zbog toga je Bla┼żena Djevica Marija svakome od nas siguran znak nade, jer dok promatramo Mariju pomalo shva─çamo ┼íto ─çe biti i s nama”, kazao je kardinal.

Naglasio je kako dana┼ínja svetkovina ┼íiri vidokruge na┼íih pogleda te kako uvijek trebamo te┼żiti onome ┼íto je u nebu.

Tako─Ĺer je rekao kako nas svetkovina Velike Gospe dovodi do boljeg shva─çanja da su svako za─çe─çe i ro─Ĺenje ljudskog bi─ça dar majci, roditeljima i ljudskoj zajednici.

“Kao ljudima darovan nam je ┼żivot i nikada ne─çe prestati postojati. I smrt je samo put usmjeren prema nebu kojem predstoji uskrsnu─çe tijela. Sve to pomalo zastrto otajstvo i ispunjeno i ljudskim strahom, ali upravo zbog toga je Bla┼żena Djevica Marija svakome od nas siguran znak nade, jer dok promatramo Mariju pomalo shva─çamo ┼íto ─çe biti i s nama”, kazao je kardinal.

Istaknuo je kako je Marija ┼żivo vrelo nade te da se k njoj dolazi s puno pouzdanja, sigurni da ─çe se za nas zagovarati kod Boga i kod svoga sina, kao i da upravo zato hodo─Źastimo u sveti┼íte Majke Bo┼żje Bistri─Źke.

“Ovdje se moli, ispovijeda, tra┼żi zagovor, zahvaljuje za usli┼íanje, ovdje se pomirujemo s Bogom i me─Ĺusobno, ovdje se izvr┼íavaju zavjeti, preporu─Źuju vlastite potrebe i potrebe svojih najbli┼żih, svoga naroda, domovine i svega svijeta, ovdje dolaze obitelji s djecom, ovdje zaru─Źnici prikazuju svoju budu─çnost i mole blagoslov nebeski, ovamo hodo─Źaste mladi i stariji, bolesni i nemo─çni, ovdje darovanom nadom toliki zapo─Źinju obnovu svoga ┼żivota, slijede─çi primjer i tra┼że─çi pomo─ç prve vjernice Marije”, kazao je Bozani─ç.

Dodaje kako je dana┼ínja svetkovina kao drugi Uskrs jer kao zalog pru┼ża otajstvo uskrsnu─ça tijela, ali i da prosvetuje na┼íu vjeru u uskrsnu─çe.

Marija Bistrica: Kardinal Bozani─ç predvodio misno slavlje na blagdan Velike Gospe

Marko Prpi─ç/PIXSELL

“Svetkovina uznesenja Bla┼żene Djevice Marije poti─Źe nas da njegujemo zdrav odnos prema i du┼íi i tijelu, prema cijelom svojem bi─çu, koje je predodre─Ĺeno za slavno zajedni┼ítvo s Bogom”, naglasio je Bozani─ç.

Na euharistijskom slavlju tako─Ĺer su bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar prostornog ure─Ĺenja, graditeljstva i dr┼żavne imovine Darko Horvat.

Danas je tako─Ĺer i 50. obljetnica progla┼íenja Hrvatskog nacionalnog marjanskog sveti┼íta Majke Bo┼żje Bistri─Źke.

(Hina)