Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je u nedjelju kako današnja svetkovina Svih svetih širi vidike i potiče nas da pogled usmjerimo prema nebu te razmišljamo o životu koji nas čeka u zajedništvu s Bogom i sa svima svetima.

Kardinal Bozanić predvodio je svetu misu na blagdan Svih svetih na zagrebačkom groblju Mirogoj u kojoj je pozvao i na molitvu Bogu da nas oslobodi od pošasti pandemije koja hara svijetom!

U propovijedi je naglasio kako je danas svetkovina zajedništva svetica i svetaca te grješnika koji držeći se za ruke u hodočašću nebrojenoga mnoštva putuju prema životu.

“U zajedničkoj procesiji naše zemaljske Crkve dobri i pravedni su oni koji su već pročišćeni”, i oni imaju snagu predvoditi i gotovo gurati prema višim idealima one koji zastaju na putu, dodao je.
To primjećujemo u našim obiteljima i zajednicama u bremenitom tijeku zajedničke i naše hrvatske povijesti, rekao je Bozanić.

“Tko ima pročišćeno srce otkriva pravi životni smjer, tko je prokušan trpljenjem vidi mnogi dalje, a tko je milosrdan pomaže kako bi se iznova moglo započeti”, poručio je zagrebački nadbiskup.
Kazao je i kako je današnji blagdan Svih Svetih proslava zajedništva, koje se neizmjerno povećava rijekom koja predstavlja nebrojeno mnoštvo ljudi, koji su otklonili mrlje i oprali haljine svoje i ubijelili ih u krvi Jaganjčevoj.
Kardinal Bozanić naglasio je kako i mi u sebi nosimo njihove otiske, a njihovi izbori i svjedočanstva utječu na nas.
“Svatko od nas ima svoje svece i svoje pokojne”, oni su naši jer su dio našega života, usmjerenja, trpljenja, ohrabrenja i obraćenja, kazao je.
Oni su, poručio je, snaga našega života i jačaju nas svojom blizinom.

Ovo je vrijeme odgovornosti koja traži mobilizaciju ljudske solidarnosti

Kardinal Bozanić u propovijedi je istaknuo i kako je ovo vrijeme pandemije uzrokovano bolešću koronavirusom poljuljalo mnoge ljudske sigurnosti, i brojna pitanja ostavlja bez odgovora. Ocijenio je kako situaciju koju živimo nije potrebno odviše dramatizirati, niti neodgovorno relativizirati.
“Ovo je vrijeme odgovornosti koja traži na svim područjima mobilizaciju ljudske solidarnosti i brigu za one koji su u nevolji, potrebi i raznim kušnjama”, rekao je Bozanić, dodavši kako je ovo i vrijeme traženja novih sigurnosti.

Zato danas, poručio je, posebno molimo za oboljele, za sve koji su prisiljeni na izolaciju, a osobito molimo Duha snage i jakosti za osoblje u zdravstvu, preko čijih se leđa prelamaju razni zahtjevi i odluke koje se često mijenjaju.
Podsjetio je da su Svi Sveti svetkovina zajedništva, blizine i približavanja ljudi i ona nas povezuje s ugodnicima Božjim u nebeskoj Crkvi, a poglavito s Bogom koji nas ljubi i okuplja.

“Nasuprot tomu, pandemija Covida-19 unosi među ljude strah, mjere udaljavanja i izolacije”, rekao je dodavši kako ona ne približava, nego ljude udaljuje jedne od drugih.
“Učinimo sve da u ovo vrijeme ojača obiteljsko zajedništvo, i svijest o neupitnom poslanju te temeljne zajednice ljudskoga društva”, pozvao je kardinal i dodao kako je ovo vrijeme traženja novih sigurnosti.
Pomolio se i za sve one koji svoje najbliže nisu smjeli dopratiti do posljednjega ovozemnoga počivališta.

Kardinal Bozanić pozvao je sve i na usrdnu molitvu Bogu da nas oslobodi od pošasti koja je zahvatila sav svijet.
“Molimo se i za znanstvenike koji traže lijek protiv te nove kuge, ali svoje pouzdanje još više oslonimo na Boga”, kazao je kardinal Bozanić i zaključio da je ovo vrijeme molitve, posta i obraćenja. Stoga, poručio je, molimo Oče naš, da nas Bog oslobodi od pošasti koja hara svijetom!

(Hina)