Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj (SDP) rekao je u petak da je bitno da se što prije konstituira varaždinsko Gradsko vijeće kako projekti ne bi stajali, osvrćući se na odluku Vlade RH o raspisivanju prijevremenih izbora za Gradsko vijeće tek 16. travnja.

Unatoč tome što su se prijašnjih godina u slučajevima Ogulina, Iloka i Davora prijevremeni izbori održavali puno ranije, izvanredni izbori za varaždinsko Gradsko vijeće provest će se tek 16. travnja, upozorio je Bosilj.

To je hrvatskoj Vladi “na dušu”, rekao je i dodao da umirovljenici i zaposleni u sustavu Grada čekaju proračun “kao ozebli sunce”.

“Nadam se da ćemo već do 1. svibnja formirati Gradsko vijeće i donijeti proračun. To čekaju kao ozebli sunce i naši umirovljenici koji će dobiti zakašnjele uskrsnice i svi zaposleni u sustavu Grada – u dječjim vrtićima, kazalištu, muzeju, vatrogasci, knjižničari koji će dobiti sve zaostatke plaće aneksom ugovora”, istaknuo je. Napomenuo je da će predložiti da iznos novaca predviđen za plaće na razini godine ostane isti tako da će im se, rekao je, nadoknaditi posebnim aneksom ta četiri izgubljena mjeseca.

Bosilj je izrazio nadu da će se Gradsko vijeće konstituirati što prije i da će biti kvalitetno i konstruktivno.

Nakon konstituiranja, gradonačelnik ima rok od 90 dana da Vijeće usvoji predloženi proračun. U slučaju da se to ne dogodi, pojasnio je Bosilj, novo Gradsko vijeće se raspušta, a građani Varaždina izlaze na nove izbore na kojima će birati i Gradsko vijeće i gradonačelnika. Upozorio je kako bi u tom slučaju ova godina bila nepovratno izgubljena.

Rekao je i da u Gradu Varaždinu trenutno stoji puno projekata.

Njegov zamjenik Miroslav Marković ustvrdio je da jedini cilj dosadašnjih oporbenih vijećnika, gdje je prije svega istaknuo vijećnike s Nezavisne liste Ivana Čehoka, nije bio predlagati rješenja, već konstantno destruktivno djelovati.

„Jedino što rade je da rade kaznene prijave, pišu inspekcijama da nas što više zaustavljaju u čišćenju svega onoga što smo zatekli. I to je jedina i prava istina”, rekao je Marković te dodao kako je vrijeme da se otvori nova stranica knjige u kojoj će mirno, sa svim zainteresiranim strankama i nezavisnim listama, raditi za dobrobit Varaždina.