Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj u srijedu je u osvrtu na konferenciju Damira Habijana istaknuo kako su za njega „kao odgovornog gradonačelnika apsolutno neprihvatljiva kojekakva rješenja u HDZ-ovom stilu koja uključuju političku trgovinu i kupovinu ruku vijećnika”.

Predsjednik varaždinskog HDZ-a i saborski zastupnik Damir Habijan u ponedjeljak je na konferenciji za novinare rekao kako gradska vlast s Nevenom Bosiljem na čelu propušta prilike za razvoj Varaždina neprijavljivanjem projekata na natječaje.

Bosilj je reagirao priopćenjem, ističući kako izbori često na površinu izbacuju lošije strane politike.

„Moj je životni stil bitno drugačiji od ovog prevladavajućeg političkog. Usmjeren sam na budućnost, želim graditi i razvijati naš grad, potičem konstruktivni dijalog i doprinos svih u kreiranju onih rješenja koja utječu na bolji život naših građana”, kaže Bosilj.

Izjavio je kako neće trošiti vrijeme na, kako kaže, komentiranje Habijanova “pokušaja čišćenja vlastite prošlosti” iz vremena suradnje s negdašnjim gradonačelnikom te da ga iznenađuje “njegov pristanak na ulogu glasnogovornika koalicije Stričak – Čehok”.

„Neizmjerno mi je žao kao čovjeku i Varaždincu, a ne kao političaru, što je četiri godine koalicijske vlasti Čehoka i Habijanova HDZ-a u prošlom mandatu potrošeno uzalud”, istaknuo je Bosilj.

Ustvrdio je kako u tom razdoblju nije riješen nijedan ključni problem grada niti je donesen ijedan strateški dokument osim strategije sporta, „a sada Habijan pokušava neutemeljeno napadati gradsku vlast za nečinjenje nakon malo više od od godinu i pol mandata”.

Bosilj također ističe kako je Habijan, umjesto da je “pokušavao braniti neobranjive afere svojih stranačkih kolega i kolegica”, mogao češće dolaziti na sjednice Gradskog vijeća.

„U proteklih godinu i pol usprkos svim mogućim opstrukcijama i podmetanjima od strane dvojca bez kormilara, Stričak – Čehok, Grad je završio Strategiju razvoja urbanog područja kao ključni dokument razvoja grada do 2027. te napravio Studiju urbane mobilnosti Grada Varaždina. Prijavljena je izrada Strategije zelene urbane obnove Grada Varaždina na NPOO još u studenom prošle godine”, navodi Bosilj, podsjećajući i na neizglasavanje proračuna.

„Naravno da je i gospodinu Habijanu jasno da je za odbijanje proračuna krivac njegova stranka, HDZ i njegov koalicijski partner u županiji Čehok”, ustvrdio je.

“Da je Habijan i njegov HDZ glasao za proračun, već bi bio u toku natječaj za radove na Dječjem vrtiću Hrašćica, za koji smo dobili cca 5 milijuna kuna, bale bi bile pred konačnim odlaskom iz Brezja, a raspisao bi se i natječaj za glavni projekt konačnog rješenja Kućanske rampe, dok bi na sve škole u gradu Varaždinu kao i na dvorane Graberje i Srednjoškolac, krenulo postavljanje solarnih elektrana koje smo isto dobili na natječajima EU fondova”, rekao je Bosilj.

Pozvao je Habijana i političke aktere da u komunikaciji “uvažavaju političke protivnike i potiču uljuđenu komunikaciju suzdržavajući se od vrijeđanja na osobnoj razini”.