Uoči nove sjednice varaždinskog Gradskog vijeća najavljene za srijedu, gradonačelnik Neven Bosilj predstavio je u ponedjeljak prijedlog gradskog proračuna za 2023. koji je “težak” 83,9 milijuna eura, a ako prijedlog ne prođe, spremni su, kaže, na izbore.

Proračun za 2023. godinu je po prvi puta iskazan u eurima.

Riječ je o konsolidiranom proračunu u kojem su balansirani prihodi i rashodi, kazao je Bosilj istaknuvši da Grad Varaždin vjerojatno ima najveći nadstandard kad je riječ o socijalnoj skrbi i društvenoj odgovornosti u Hrvatskoj.

“Prvi smo uveli psihologe, plaćamo gerontodomaćice, prvi smo uveli higijenske uloške u škole, plaćamo na puno radno vrijeme učiteljice u produženom boravku, a ove godine radimo još dodatni iskorak i, uz besplatne tople obroke, sada uvodimo i besplatni produženi boravak”, najavio je Bosilj te dodao i da se uvodi naknada od tisuću eura za novorođeno dijete.

Napominjući da Varaždince sigurno najviše zanima rješavanje problema baliranog otpada u Brezju, izvijestio je da je to u proračunu i projekcijama kroz sljedeće dvije godine, kako bi se mogao provesti postupak koji su propisali Ministarstvo gospodarstva i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te da bi se mogla ishoditi suglasnosti Vlade za zaduženje.

Kada je riječ o sanaciji otpada, u nedavno provedenom otvorenom postupku javne nabave za sanaciju baliranog otpada stigla je samo jedna ponuda, i to Zajednice ponuditelja: CE-ZA-R d.o.o., HIS d.o.o., a cijena ponude iznosila je 216,7 milijuna kuna s PDV-om.

Bosilj je, uz ostalo, nabrojao nekoliko većih projekata čija je realizacija predviđena proračunom za iduću godinu.

Riječ je o dogradnji 3. i 7. osnovne škole za koje se dovršava dokumentacija, a na sve varaždinske osnovne škole, na dvoranu Srednjoškolac i na dvoranu u Graberju postavit će se solarni paneli i solarne elektrane.

Najavio je rješavanje projekta Kućanske rampe, najvećeg infrastrukturnog problema u Gradu Varaždinu. Dodao je da je završen natječaj za obnovu vijećnice i da bi sljedeće godine ili već u prosincu trebao biti potpisan ugovor.

“U slučaju izglasavanja proračuna, vjerujem da ćemo sve uspjeti ostvariti, a ako se ne izglasa, onda smo na privremenom financiranju i možemo podmirivati samo osnovne potrebe i preuzete obveze od prije i ne možemo aplicirati na neke nove stvari”, kazao je Bosilj.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković rekao je da je gradska vlast, ako treba, spremna i na nove izbore.

“Sve što se događa u političkoj areni sada je pitanje odnosa snaga u politici, a ne odnosa prema odgovornosti prema našim sugrađanima. Nama je cilj da se proračun izglasa. Ako ne, ide se na izvanredne izbore za Gradsko vijeće koji će vjerojatno biti tek na proljeće i sve će ili stati ili biti usporeno”, kazao je Marković te dodao kako su u SDP-u spremni za nove izbore za Gradsko vijeće.