Ukrajina može i treba biti domaćin natjecanja za pjesmu Eurovizije 2023., izjavio je u subotu britanski premijer Boris Johnson, nakon što su organizatori rekli da su u pregovorima da se ono održi u Velikoj Britaniji zbog rata.

Višedesetljetna je tradicija da pobjednik Eurosonga iduće godine bude domaćin, ali organizatori su rekli da će se zbog sigurnosnih razloga o domaćinstvu razgovarati s drugoplasiranom Velikom Britanijom.

-Naravno da bih volio da to bude u ovoj zemlji, ali činjenica je da su pobijedili i da to zaslužuju. Vjerujem da to mogu organizirati i da bi im to trebalo biti omogućeno – rekao je Johnson novinarima po dolasku u Veliku Britaniju nakon posjet Kijevu.

-Vjerujem da bi Kijev ili bilo koji drugi siguran ukrajinski grad bili fantastično mjesto za to – smatra britanski premijer.

-To je za godinu dana, sve će biti u redu u vrijeme održavanja natjecanja za pjesmu Eurovizije i nadam se da će Ukrajinci to dobiti – dodao je.

Organizator natjecanja Europska radiodifuzijska unija (EBU) u petak je objavila kako razgovara s britanskom televizijskom kućom BBC o organizaciji idućeg Eurosonga, što je dočekano s razočarenjem u Kijevu koji je zatražio daljnje pregovore.