Dvadeset devet osoba je ubijeno, uglavnom policajaca, a 166 ranjeno u dvostrukom bombaškom napadu u subotu u Istanbulu, izjavio je u nedjelju ujutro turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu.

Dvadeset i sedam ubijenih bili su policajci, rekao je ministar Soylu novinarima u Istanbulu. Dodao je i da turska vlada vjeruje da se radilo o sinkroniziranim napadima.

Napadi su se dogodili nakon nogometne utakmice domaćeg Bešiktaša i Bursaspora – jedan je bio autobombom na policijski autobus ispred stadiona Bešiktaša, a drugi je djelo bombaša samoubojice koji se raznio među policajcima u obližnjem parku Macka, 45 sekundi kasnije.

Napad na autobus dogodio se dva sata nakon utakmice, kada su navijači već napustili stadion u istanbulskoj četvrti Bešiktaš, na europskoj obali Bospora.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je izjavio da su teroristi za cilj imali snage sigurnosti i građane u Bešiktašu. “Još jednom smo u Istanbulu vidjeli ružno lice terora koje ne mari ni za kakav oblik morala i vrijednosti”, rekao je Erdogan.

Turske vlasti nisu objavile koga sumnjiče za napade, no do njih je došlo u godini u kojoj su Istanbul i druge turske gradove potresli napadi za koje se sumnjiči pripadnike Islamske države i kurdske militante.

(Hina)

fah