U Klinici za neurologiju KBC-a Sestre milosrdnice obavljena je u srijedu primopredaja ultrazvučnog (UZV) uređaja vrijednog 225.000 kuna, koji je udruga PINK L.I.F.E. uz pomoć donacija, prvenstveno tvrtke DM, kupila i donirala Zavodu za intenzivno neurološko liječenje.

Novi UZV donijet će velike koristi bolesnicima koji se zaprimaju preko hitne službe zbog novonastale neurološke simptomatologije, rečeno je na primopredaji kojoj su prisustvovali predstavnici KBC-a Sestre milosrdnice, tvrtke DM i udruge PINK L.I.F.E.

Riječ je o bolesnicima koji su obično nestabilni, životno ugroženi, te je otežan njihov transport na druge dijagnostičke odjele zbog poremećaja stanja svijesti ili slabosti jedne strane tijela.

Može se raditi o prvoj manifestaciji onkološke bolesti, a nije rijetkost da se bolesnici zaprimaju zbog proširenja onkološke bolesti na mozak ili simptomima koji se javljaju daleko od primarnog sijela tumora.

“Stoga je značajna uloga intenzivista koji imaju znanja u području sonologije”, rekao je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić istaknuvši kako će donacija UZV uređaja biti velika pomoć intezivistima u dijagnosticiranju neuroloških bolesnika na mjestu hospitalizacije.

Naime, ultrazvučnom dijagnostikom može se brzo potvrditi dijagnostička sumnja na niz komplikacija, a također olakšava mjere intenzivnog liječenja (npr. postavljanje katetera).

Danas su dostupni ultrazvučni uređaji koji su malih dimenzija i značajno olakšavaju rad u intenzivnoj skrbi, te smanjuju potrebu transporta bolesnika na druge dijagnostičke odjele i zavode.