Dok se cijela Hrvatska lomi oko slučaja žene koja se bori za pravo na prekid trudnoće, na Svetom Duhu optužuju novu upravu jer se jedan dan u tjednu ne priprema meso, a liječnici više nemaju besplatan plastični pribor za jelo, piše u nedjelju Jutarnji list.

Iskreno suosjećam sa situacijom u kojoj se našla gospođa Čavajda. Žao mi je što joj kao ustanova nismo bili u mogućnosti osigurati ono što joj zakonom pripada i osjećam se odgovornom osigurati to u najkraćem mogućem roku za sve slične slučajeve u budućnosti. Želja mi je da nam se više nikada ne dogodi Mirela Čavajda – navodi Ana-Marija Šimundić, nova ravnateljica bolnice Sveti Duh.

Dodaje da je pokrenula interni nadzor kako bih utvrdila sve činjenice i okolnosti vezane uz boravak Čavajde u bolnici, ali i da se čim prije osigura psihološka pomoć u takvim slučajevima.

Bolnica, poznata kao Bandićev ponos, u kojoj su njegovi kadrovi vladali godinama, pa je tako od 2005. do 2022. bila pod vodstvom Mladena Bušića, dobila je novu upravu početkom godine, kada je na mjesto ravnateljice imenovana dotadašnja šefica laboratorija Ana-Marija Šimundić.

Novo vodstvo stari Bandićevi kadrovi nisu dočekali s oduševljenjem pa ovih dana, kako doznajemo, pišu anonimna pisma, međusobno se optužuju, najavljuju podizanje tužbi zbog navodnih ilegalnih natječaja za zapošljavanje i žale se na gotovo sve odluke nove uprave. Smeta im što se želi uvesti novi informatički sustav, bune se što više portir ne radi 24 sata na dan…

I dok se cijela Hrvatska lomi oko slučaja žene koja se bori za pravo na pobačaj, dio liječnika na Svetom Duhu prijavljuje novu upravu jer se jedan dan u tjednu ne priprema meso i više nemaju besplatan plastični pribor za jelo. Ovako danas izgleda bolnica Sveti Duh, najveća bolnica u vlasništvu Grada Zagreba koja je u fokus javnosti došla zbog slučaja Mirele Čavajde, a u kojoj trenutno eskaliraju sukobi između dijela zdravstvenih radnika i vodstva klinike.

Bolnica je to i u kojoj cijeli odjel ginekologije, dakle svi liječnici, njih 33, i sve medicinske sestre imaju priziv savjesti, zbog čega žene ne mogu ostvariti svoja zakonska prava i odraditi ono što im je zajamčeno – pobačaj, bilo onaj legalni, o kojem sama žena donosi odluku do desetog tjedna trudnoće, ili onaj nakon tog razdoblja, o kojem odlučuju liječnici, pišu novinarke Jutarnjeg lista Ivana Krnić i Marijana Sever Tot.