Poljoprivrednik nehotice ‘prekrojio’ francusko-belgijsku granicu

5. svibnja 2021. Autor: prigorski.hr Zanimljivosti Poljoprivrednik nehotice ‘prekrojio’ francusko-belgijsku granicu

Ilustracija/Pixabay


Jedan je belgijski poljoprivrednik privukao pozornost javnosti nakon što je nehotice ‘prekrojio’ granicu između Belgije i Francuske, a promjenu je zamijetio mjesni stručnjak za lokalnu povijest, otkrivši da je kameni međaš koji označava granicu između dviju država pomaknut za 2,29 metara.

Belgijskom je poljoprivredniku međaš zasmetao, navodno zato jer mu se našao na putu kojim gotovo svakodnevno prolazi svojim traktorom pa ga je odlučio pomaknuti malo više prema francuskom teritoriju.

No vlasti su mu savjetovale da ga vrati na prvobitno mjesto, jer će u suprotnom ministarstvo vanjskih poslova morati sazvati sastanak francusko-belgijske pogranične komisije, koja se nije sastajala još od 1930. godine. A ako kamen ne vrati na prvobitno mjesto, mogao bi biti i kažnjen.

Granica između Francuske i današnje Belgije duga je 620 km, a kameni međaš datira iz 1819. godine, kad je granica prvi put označena.

No čini se da je potencijalni “međunarodni incident” rezultirao šalama i nasmijao dužnosnike i stanovnike s obiju strana granice.

“Povećao je belgijski teritorij, a smanjio francuski, a to nije dobra zamisao. Ja jesam sretan što je moje mjesto postalo veće, no načelnica francuskoga mjesta Bousignies-sur-Roc ne bi se s time složila”, rekao je uz široki osmijeh lokalnim medijima David Lavaux, načelnik belgijskog mjesta Erquelinnes.

“Vjerujem da ćemo uspjeti izbjeći novi pogranični rat“, rekla je u šali i vidno raspoložena Aurélie Welonek, načelnica susjednoga francuskog mjesta za lokalni list La Voix du Nord. (Hina)

Facebook Comments