Šestorica hrvatskih boksačkih izbornika objavili su u ponedjeljak zajedničko priopćenje u kojem kažu da su su se izjasnili protiv naputka Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), koji je, prema njima, zatražio je od naših boksača i boksačica da se kao dio šire koalicije također povuku s međunarodnih natjecanja na kojima nastupaju ruski i bjeloruski boksači.

Nedavno je Međunarodni boksački savez (IBA) odlučio ukinuti sankcije ruskim i bjeloruskim boksačima i boksačicama, pa se na Svjetskom boksačkom prvenstvu za žene koje se trenutno održava u Indiji Ruskinje i Bjeloruskinje se natječu pod zastavama svojih zemalja.

U tijeku je Svjetsko boksačko prvenstvo za žene u New Delhiju (Indija) na kojem nastupa 65 država svijeta, a 11 zemalja je zbog nastupa Rusije i Bjelorusije bojkotiralo nastup i isto to najavilo za Svjetsko prvenstvo seniora od 1. do 15 svibnja u Taškentu, u Uzbekistanu. Međunarodni boksački savez (IBA) najavio je s druge strane sankcije za nacionalne saveze i države koje bojkotiraju svjetska prvenstva.

Na Svjetskom prvenstvu boksačica u Indiji između ostalih nastupaju jake boksačke nacije iz Europske unije Italija, Francuska, Španjolska, Bugarska, Grčka, Mađarska, Slovačka i Rumunjska, pa Turska, Srbija, Australija, Novi Zeland, Japan, Brazil, Meksiko, te uglavnom sve azijske, južnoameričke i afričke države.

Već u travnju na rasporedu je Europsko prvenstvo za mlađe seniore i seniorke (Armenija), u svibnju Svjetsko prvenstvo seniora (Uzbekistan), u lipnju Europske igre (Poljska), u srpnju Europsko juniorsko prvenstvo (Rumunjska), u kolovozu Europsko kadetsko prvenstvo (Slovenija), a u studenome Europsko prvenstvo U-22 (Azerbajdžan) .

Hrvatski treneri i boksači s razlogom su zabrinuti na kojim će međunarodnim prvenstvima uopće moći nastupati, a upravo su europska i svjetska prvenstva u svim starosnim kategorijama temelj za njihove statuse i kategorizacije u hrvatskom sportu.

U drugim gospodarskim i kulturnim djelatnostima suradnja nije prekinuta, tvrdi Hrvatski boksački savez, drugim sportovima naši sportaši natječu se protiv ruskih i bjeloruskih ili iz ruskih klubova dolaze u hrvatsku reprezentaciju, neki iz ruske reprezentacije izravno su prešli u hrvatsku, a boksačima je poslan naputak da se povuku sa svih natjecanja s ruskim i bjeloruskim sportašima kojima je Međunarodni boksački savez (IBA) dopustio sudjelovanje.

Izbornici hrvatskih boksačkih nacionalnih selekcija zato prenose jedinstveni stav svih naših trenera koji stvaraju reprezentativce i natjecatelje za međunarodnu scenu na pitanje – trebaju li naši boksačice i boksači nastupati na prvenstvima na kojima je Međunarodni boksački savez IBA dopustio nastup reprezentacijama Rusije i Bjelorusije?, piše u njihovu priopćenju.

“Definitivno sam protiv neodlaska i nesudjelovanja naših boksača na europskim i svjetskim prvenstvima. Time se izravno radi nepopravljiva šteta našim boksačima i sportu općenito. Sport i politika ne idu u istu rečenicu i naši sportaši ne smiju patiti zbog odluka na drugim razinama. Politički problemi neka se rješavaju političkim odlukama, a sportaši se moraju natjecati. Sve drugo nas baca unazad i u velike zaostatke. To zastupa cijeli nas stožer u reprezentacijama i svi kolege treneri, a uvjeren sam i svi koji žele dobro sportu i sportašima. Velika natjecanja su vrhunac karijere za svakog sportaša i uskratiti ih našim sportašima, znači oduzeti im ne dane i mjesece, nego godine i višegodišnje cikluse požrtvovnog rada.

I političkim dužnosnicima valjda je u interesu da sportaši predstavljaju Hrvatsku na međunarodnoj sceni. Znamo da nema veće promocije od vrhunskog sporta i međunarodnih sportskih uspjeha, a ne da se političke igre lome preko leđa sportaša i da se boksačima onemogućuje da predstavljaju Hrvatsku u onome čemu su najbolji”, kazao je izbornik muške seniorske boksačke reprezentacije Kristijan Hodak.

Osim njega apel su uputili izbornik ženskih reprezentacija Ante Matas, izbornik mlađih seniora Yousef Hasan, izbornik juniorske reprezentacije Hrvoje Pečarić i izbornik kadeta Pero Veočić.