Ruski predsjednik Vladimir Putin skriva velebnu palaču, jahtu, stan za ljubavnicu u Monte Carlu, vilu u Francuskoj, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Mladi hrvatski znanstvenik Filip Novokmet u suradnji s jednim od najpoznatijih ekonomista današnjice, Thomasom Pikettyjem, i Gabrielom Zucmanom, objavio je 2017. važnu studiju “Od Sovjeta do oligarha: nejednakost i vlasništvo u Rusiji 1905. – 2016.” koja bi u danima koji dolaze mogla biti putokaz kako međunarodnim sankcijama riješiti problem beskrupuloznog Putinovog režima.

Novokmet, Piketty i Zucman su proučavajući podatke o kapitalnim tokovima i bogatstvu ponudili teoretske dokaze o ogromnom akumuliranom bogatstvu koje su ruski oligarsi (a izgleda i osobno Putin) na razne načine iznijeli iz Rusije te u različitim vrstama imovine alocirali po cijelom planetu, a posebice u offshore zonama.

Do Novokmetova rada znalo se da je nejednakost u Rusiji sve veća, bilo je poznato kako ruski bogataši gomilaju milijarde na Zapadu, pričalo se o prikrivenom zapanjujućem bogatstvu Putina u inozemstvu…, ali nitko nije ekonometrijski dijagnosticirao moguće razmjere izvlačenja novca iz Rusije.

Zaključci do kojih je došao Novokmet u suradnji s Pikettyjem i Zucmanom su šokantni: od 1990. do 2015. tzv. offshore bogatstvo malog udjela ruskih kućanstva (oligarha i Putina, op.a.) dosegao je 75 posto nacionalnog prihoda Rusije te se izjednačio s ukupnim iznosom financijske imovine svih ruskih kućanstava.

Jedino objašnjenje tog neobičnog i teško razumljivog podatka, tumači Novokmet, jest u tome da je Rusija od 90-ih redovito imala velike trgovinske viškove zahvaljujući izvozu nafte i plina (prosječno 10 posto nacionalnog prihoda godišnje), pri čemu je do 2015. neto inozemna imovina Rusije kao države dosegla samo 25 posto nacionalnog prihoda.

Jedino suvislo ekonomsko tumačenje tog ‘fenomena’ jest da je mali broj Rusa (oligarsi i politički moćnici) uspio prisvojiti dio trgovinskih viškova Rusije te ih pretvoriti u svoje offshore bogatstvo.

Novokmet, Piketty, Zuckman hrabro daju i odgovor na pitanje koliko bi ukupno to akumulirano bogatstvo ruskih moćnika u inozemstvu moglo biti u 2017. godini: oko 300 posto ruskog nacionalnog prihoda (!), ako se uračunaju mogući prinosi na akumulirano bogatstvo. Ako uzmemo nacionalni prihod Rusije iz 2017., to ispada oko 10 tisuća milijardi dolara, piše novinar Jutarnjeg lista Gojko Drljača.