Bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter kritizirao je odluku krovnog tijela svjetskog nogometa da se Svjetsko prvenstvo 2030. godine održi u šest zemalja na tri kontinenta.

Maroko, Španjolska i Portugal imenovani su domaćinima turnira 2030., dok će Urugvaj, Argentina i Paragvaj također biti domaćini otvaranja utakmica povodom obilježavanja stote obljetnice turnira, objavila je FIFA u iznenadnoj objavi u srijedu.

Odluku je kritizirao Sepp Blatter, koji je bio predsjednik FIFA-e od 1998. do 2015., prije nego što je smijenjen nakon istrage o korupciji.

“Apsurdno je rasturiti mundijal na ovaj način”, rekao je Blatter za švicarske novine SonntagsBlick. “Završnica Svjetskog prvenstva mora biti kompaktan događaj”, rekao je, dodavši da je to važno za identitet događaja, za organizaciju i za posjetitelje.

Blatter, nekoć jedna od najmoćnijih figura u nogometu, ranije je kritizirao FIFA-u jer je Katru dodijelila prvenstvo 2022., rekavši da je zemlja Bliskog istoka jednostavno premala.

Ovaj 87-godišnjak je rekao da bi se turnir 2030. trebao održati u Južnoj Americi, obilježavajući 100. godišnjicu prvog turnira kojem je domaćin i koji je osvojio Urugvaj.

“Iz povijesnih razloga, Svjetsko prvenstvo 2030. trebalo je pripasti isključivo Južnoj Americi”.