Tijekom svečanog misnog slavlja, 13. lipnja na blagdan sv. Antuna Padovanskog, blagoslovljene su obnovljene orgulje u župnoj crkvi Sv. Benedikta u Donjim Mostima. Blagoslovio ih je domaći župnik, vlč. Miro Denac.

IMG-20210614-WA0005

Orgulje je još davne 1888. godine, prema podacima iz župnog arhiva, sagradio i na pjevalište župne crkve postavio Ferdinand Heferer, graditelj orgulja iz Zagreba. Mehaničkog su registarskog i svirnog prijenosa, a imaju deset registara te jedan manual i pedal. U prigodnoj homiliji, župnik je istaknuo važnost i značaj orgulja ne samo kao liturgijskog instrumenta već i kao kulturnog spomenika uz koji su naši preci stoljećima slavili Boga.

IMG-20210614-WA0008

Na kraju homilije, vlč. Denac zahvalio je svim dionicima ovog vrijednog pothvata istaknuvši usto kako mu je iznimno drago što će odsada uz zvukove orgulja, liturgijska slavlja biti uzvišenija. Nakon misnog slavlja, kraći koncertni program izveli su orguljaš mo. Marko Đurakić, povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije i naslovni orguljaš bjelovarske katedrale te bariton Dubravko Kovačević, psalmist bjelovarske katedrale. Na programu su bila djela T. Duboisa, J. P. Sweelincka, C. Francka L. Lefebure-Wely-a i I. Zajca.

IMG-20210614-WA0010

ika.hr