Blagdan je Pepelnice ili Čiste srijede, katolički spomendan kojim počinje razdoblje korizme koje, ne računajući nedjelje, traje 40 dana do Uskrsa.

Pepelnica je početak korizmenoga vremena. To je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. Na blagdan Pepelnice svećenik posipa vjernike pepelom uz riječi: “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti” ili “Obratite se i vjerujte Evanđelju!”

Pepeo je simbol pokore i poziv je katoličkim vjernicima da razviju duh poniznosti i žrtve, a podsjeća ih i da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca.

Pepeo se dobiva od grančica palme blagoslovljenih na Cvjetnicu prošle godine. Blagoslivlja se svetom vodom i kadi tamjanom. Pepeo podsjeća ljude na njihovu prolaznost i već je u Starom zavjetu znak pokore, kajanja i poniznosti. Običaj korizme nastao je u IV. stoljeću, a propis pepela za Pepelnicu ili Čistu srijedu potječe iz XII. stoljeća.

U Katoličkoj Crkvi post na Pepelnicu i Veliki petak odnosi se na vjernike od navršene 18. do 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina.

Crkva propisuje na Pepelnicu strogi post i nemrs. Vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok,”do sita”, jer je post i ne jede meso jer je nemrs. U korizmene petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa.

Petak je važan dan za pokoru i nemrs. To je dan Kristove muke i smrti pa vjernici ne bi trebali jesti meso, a ako su okolnosti takve da ga moraju jesti, preporučuje im se da se odreknu nečega što čine svaki dan ili da učine dobro djelo.

(Hina)

foto: Marcel Kovačić