Nakon što im je župna crkva teško oštećena u potresu krajem prošle godine, župljani Župe Pohoda BDM iz Starog Farkašića dobili su ovih dana na korištenje montažnu dvoranu za bogoslužja, dar Bjelovarsko-križevačke biskupije i biskupa Vjekoslava Huzjaka.

Biskup Huzjak predvodio je u nedjelju 26. prosinca misno slavlje i blagoslovio dvoranu. U zajedništvu s biskupom Huzjakom bio je domaći biskup Vlado Košić i župnik Ilija Piličić.

To je četrnaesti takav objekt podignut posljednjih mjeseci u župama gdje su župne crkve zbog oštećenja neupotrebljive, a ne postoje ni zamjenske dvorane u kojima bi se mogla održavati misna slavlja i druge pastoralne djelatnosti. Trinaest dvorana podigla je Sisačka biskupija u župama: Žažina, Mala Gorica, Odra, Sela, Komarevo, Bućica, Dubranec, Pešćenica, Posavski Bregi, Hrastovica, Kratečko, Pisarovinska Jamnica i Gora.

_MG_3806

Foto: S. Vego

Na početku sve okupljene pozdravio je biskup Košić, posebno zahvalivši biskupu Huzjaku na daru koji će omogućiti župljanima da imaju prikladan prostor za okupljanje. Biskup je i izvijestio vjernike  kako je dogovoreno s nadležnima u Ministarstvu kulture da se na mjestu stare crkve gradi ambijentalna replika, te poručio kako kada jednog dana crkva bude izgrađena dvorana će služiti kao mjesto raznih pastoralnih aktivnosti.

_MG_3835

Foto: S. Vego

Čestitavši okupljenima Božić, biskup Huzjak rekao je kako mu je drago da su kao biskupija mogli priskočiti u ovoj velikoj nevolji te da ta župa sada ima mjesto gdje se može okupljati, slaviti mise i moliti.

U homiliji biskup Huzjak je podsjetio kako danas Crkva slavi blagdan Sv. obitelji, one u kojoj je Bog odlučio postati čovjekom. Otac nebeski iz ljubavi prema čovjeku silazi u svome Sinu k nama. Ta prisutnost Božja i taj silazak stvorio je jednu obitelj koja po sebi ima zanimljive osobine. Marija je začela po Duhu Svetom, Josip je prigrlio Mariju, a ona je rodila Sina, Bogočovjeka, Krista.

huzjak2

Foto: S. Vego

Iznutra, kada gledamo, to je zapravo bilo nešto jedinstveno i neponovljivo u povijesti, nešto presudno za naše spasenje. S druge strane oni su doista živjeli kao obitelj. To možemo vidjeti u sceni kada su tražili Isusa u hramu. Josip i Marija bili su žalosni: otac tvoj i ja žalosni smo te tražili… To je osjećaj koji svi vi, koji imate djecu, znate i razumijete. Ono što je Isus odgovorio upućuje na nešto što ni Josip ni Marija tada nisu razumjeli. Zašto ste me tražili, niste trebali, ja sam u onome što je oca mojega, kaže Isus. To je ono radi čega je on i došao i radi čega se rodio u obitelji. Došao je potvrditi Božji savez s čovjekom i potvrditi neizmjernu brigu koju Bog upućuje nama“, poručio je biskup.

farkasic

Foto: S. Vego

U nastavku biskup je ustvrdio kako nema važnije stvari na svijetu od rođenja djeteta jer se radi o novom životu. „Mi svi to vidimo i u našoj domovini i u našim župama. Kada nema života ili kada život stagnira vidi se da sve ono lijepo oko nas gubi svoju ljepotu, ako u toj ljepoti nema čovjeka. Bog je sve ovo stvorio radi nas, a da bi čovjek mogao živjeti i razrasti se. Jesmo li u nekom trenutku izgubili osjećaj za život i ono što je veličanstveno u našem životu?  Nikad nije kasno da čovjek o tome razmišlja i uključi se u tijek života. Oni koji mogu da rađaju, a oni koji ne da podrže takve obitelji molitvom, ali i zauzetošću i podrškom“, rekao je biskup Huzjak te dodao kako je upravo potres pokazao što je najvažnije, obitelj i život. Na kraju zaključio je kako je obitelj jezgra i izvor života, osnova jedinica gdje se stvara život.

Nakon popričesne molitve, biskupu je na dolasku, ali i na daru, zahvalio župnik Pilićić. Rekao je kako je nemoguće riječima opisati zahvalnost koju on i župljani osjećaju zbog ove dvorane jer su do sada misna slavlja imali u improviziranom šatoru.