Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić darivao prvorođenu bebu u županiji u 2022. godini

5. siječnja 2022. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić darivao prvorođenu bebu u županiji u 2022. godini

Foto: BBŽ


Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić darivao je prvorođenu bebu u toj županiji u 2022. godini. Maleni Matej Sabolić rođen je 3. siječnja. Četvrto je dijete u obitelji Sabolić iz Gornje Petričke, a danas je s majkom Anom otpušten iz bjelovarskog rodilišta.

– Volio bih da imamo što više takvih obitelji koje se odlučuju za brojnije potomstvo jer nam je demografska slika loša. Gotovo sve općine i gradovi imaju negativan prirodni prirast. Svijetli je primjer općina Zrinski Topolovac – istaknuo je župan Marušić čestitajući majci Ani na prinovi. Podsjetio je da je naknada za novorođenčad od ove godine udvostručena i iznosi tisuću kuna.

-Svjestan sam da su to mali pomaci i da će prava demografska mjera biti stvaranje povoljnijih uvjeta za život i rad ljudi, jer samo tako će se obitelji odlučiti imati više djece – dodao je Marušić.

Od početka 2022. godine u bjelovarskoj je Općoj bolnici rođeno 6 beba. Matej je bio prva, a jučer je rođeno njih 5.

– Lani smo imali 560 poroda, a u 2020. godini 579. Naravno da je to smanjenje posljedica pandemije te neizvjesnosti zbog nesigurnosti radnih mjesta – istaknula je dr. med. Sanela Grbaš Bratković, v.d. ravnateljice Opće bolnice Bjelovar.

Da smo u 2021. godini zaustavili dotadašnji niz od 7 godina rasta broja novorođene djece u bjelovarskoj bolnici potvrdio je prim. dr. sc. Tibor Toth, voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju. Istaknuo je kako je lani 7 žena bilo na porodu s akutnim oblikom covida-19 i jako izraženim simptomima. Trideset trudnica pozitivnih na covid-19 ležale su u bolnici zbog komplikacija u trudnoći, a jedna trudnica je, nažalost, s teškim simptomima prevezena u Zagreb gdje je preminula, a dijete je spašeno.

– To je poruka i poziv trudnicama da se cijepe – zaključio je prim. dr. sc. Toth.