Bjelovarsko-bilogorski gradonačelnici u Čazmi razgovarali o iskustvima s koronavirusom i osudili županovu zabranu snimanja Županijske sjednice

12. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Bjelovarsko-bilogorski gradonačelnici u Čazmi razgovarali o iskustvima s koronavirusom i osudili županovu zabranu snimanja Županijske sjednice


Gradonačelnici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme, Damir Lneniček, gradonačelnik Daruvara, Josip Bilandžija, gradonačelnik Garešnice i Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja te Miro Totgergeli, saborski zastupnik i predsjednik županijskog HDZ-a, sastali su se danas u Čazmi.

Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme istaknuo je kako do sada u aktualnom mandatu nisu imali ni jedan kolegi s Bjelovarsko-bilogorskim županom koji je dužan sazvati ovakve sastanke.

– Znamo da imamo niz tema koje su nam bitne i o kojima moramo razgovarati. Ako ništa drugo, domovi zdravlja i škole su u nadležnosti županije – istaknuo je Pirak

Dodao je kako su na sastanku prošli niz tema, a prvenstveno je bila riječ o koronavirusu.

– Mnogobrojne manifestacije su otkazane koje se dugo godina odvijaju u našim gradovima. U Čazmi je tako otkazan Supermaraton te Vinokap, a koliko sam čuo i u drugim je gradovima otkazano nekoliko manifestacija. Sve to će imati negativnog utjecaja i na gospodarstvo – istaknuo je Pirak.

Dodao je kako su svi zajedno zaključili kako nedostaje značajniji angažman županije po pitanju koronavirusa.

– Kao gradovi uopće nismo dobili nikakav naputak od županijskog stožera vezanog za ovu temu. Također nedostaje i koordinacije jer je županija ta koja nas sve skupa mora okupiti – istaknuo je gradonačelnik Čazme.

Dario Hrebak gradonačelnik Bjelovara istaknuo je kako mu je uvijek drago doći na koordinativne sastanke gradonačelnika, naglasivši kako bi bilo dobro da se i češće sastaju.

– Nekoliko se puta godišnje okupimo i prodiskutiramo o raznim aktualnim temama. Smatram da je dobro što smo se ovako brzo okupili kako bi prodiskutirali o aktualnim temama, s posebnim naglaskom na koronavirus – istaknuo je Hrebak.

Dodao je kako su na sastanku gradonačelnici iznijeli svoja iskustva.

– U Gradu Bjelovaru našli smo da jedna škola ne udovoljava uvjetima. Podijelio sam ta iskustva i s kolegama. Uputio sam nalog da sanitarna inspekcija izađe i napravi nadzor nad svim školama te da se utvrdi zadovoljavaju li se osnovni sanitarni uvjeti ili ne – dodao je gradonačelnik.

Naglasio je kako su razgovarali i o svim projektima koji se trenutno provode na području županijskih gradova.

– Bitno nam je kakvo je stanje naših projekata i kakvo će ovo stanje oko korona virusa imati utjecaja na naše financije. Sigurno je da će biti negativnih posljedica na gospodarstvo no mi ćemo napraviti sve što je u našoj moći da pomognemo gospodarstvu i da ublažimo taj neminovni pad – istaknuo je Hrebak.

Dotaknuo se i nedavne neugodne situacije na Županijskoj skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije, kada je župan Damir Bajs zabranio snimanje sjednice novinarima.

– Meni kao gradonačelniku najtransparentnijeg grada u Hrvatskoj nije mi nimalo drago što se novinarima zabranjuje snimanje sjednice – dodao je gradonačelnik Bjelovara.

Dodao je kako svi skupa trebaju ustati protiv takve prakse te za primjer istaknuo kako bjelovarska gradska vijeća se snimaju od prve do zadnje minute te da se nikome ništa ne brani.

Miro Totgergeli, saborski zastupnik i predsjednik županijskog HDZ-a nadovezao se na Hrebaka istaknuvši kako je dobro što su se gradonačelnici sastali i izmijenili iskustva, a sve s ciljem smanjenja rizika od širenja koronavirusa.

Totgergeli se dotaknuo i nemilog događaja na županijskoj skupštini.

– Nepojmljivo je da se ovakve situacije mogu događati u današnje vrijeme. U vrijeme kada mediji imaju pristup na gotovo svaki sastanak, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji se istovremeno zabranjuje snimanje. To svatko od nas političara treba osuditi i to se više nigdje ne smije dogoditi – zaključio je saborski zastupnik.

Facebook Comments