Bjelovarsko-bilogorska postala prva “Otvorena županija” – od sada građani mogu vidjeti kako se i na što troši županijski novac

10. siječnja 2022. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Bjelovarsko-bilogorska postala prva “Otvorena županija” – od sada građani mogu vidjeti kako se i na što troši županijski novac

Foto: Zdenko Balog


Bjelovarsko-bilogorska županija danas je postala prva “Otvorena županija” u Hrvatskoj. To konkretno znači da će građani moći vidjeti na što se trošio županijski novac u posljednje četiri godine. Župan Marko Marušić podsjetio je da je transparentnost Županijskog proračuna bilo jedno od njegovih predizbornih obećanja.

– Nemamo što skrivati. Želimo da građani vide kako se troši javni novac. Drago mi je da smo prva Županija koja je to omogućila svojim građanima – kazao je Marušić.

otvorena-zupanija-02

Tomislav Knežević, voditelj Odjela marketinga i prodaje tvrtke LIBUSOFT CICOM d.o.o. koja je implementirala platformu, kazao je kako je i zakonskom odredbom određena transparentnost javnih financija te da su za nepoštivanje propisane i određene sankcije.

– Otvorena županija, jedinstveno je informatičko rješenje, web platforma koja građanima pruža niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje ili komunikaciju s županijskim službama, te uvid u funkcioniranje županije. Otvorena i jednostavna za pristup putem interneta, ova platforma dostupna je putem računala, tableta i smartfona i građanima pruža sve servise na jednom mjestu – kazao je Knežević te prezentirao način funkcioniranja platforme, a koja je dostupna OVDJE.

otvorena-zupanija-05

Župan Marušić, odgovarajući na pitanje novinara, kazao je kako je cijena aplikacije 81 tisuću kuna, a od toga je 31 tisuću kuna koštala izrada web platforme, dok je 50 tisuća kuna cijena prijenosa podataka.

otvorena-zupanija-09 otvorena-zupanija-06 otvorena-zupanija-01 otvorena-zupanija-02 otvorena-zupanija-03 otvorena-zupanija-04