Bjelovarsko-bilogorska policija otkrila županijske raspačavače droge; Abel Car: ‘Predani su pritvorskom nadzorniku’

12. listopada 2021. Autor: prigorski.hr Crna kronika Bjelovarsko-bilogorska policija otkrila županijske raspačavače droge; Abel Car: ‘Predani su pritvorskom nadzorniku’

Damir Špehar/Pixsell


Bjelovarsko – bilogorska policija u trotjednoj je akciji razotkrila kriminalnu skupinu koju smatra glavnim raspačavačima droge na tom području, a nakon dovršetka istrage pritvorene su četiri osobe, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi.

„Nakon dovršetka krim istrage uz kaznene prijave predani su pritvorskom nadzorniku”, rekao je Abel Car, voditelj odjela za obradu kriminaliteta u Službi kriminalističke policije PU bjelovarsko – bilogorske.

Posljednjih 15-ak dana na području Bjelovara i Čazme obavljeno je pet pretraga domova i pripadajućih objekta te okolnih zemljišta što je rezultiralo zapljenom  240 stabljika indijske konoplje, 2,5 kilograma cvjetnih vrhova marihuane, dva kilograma već polusuhe marihuane i dva grama amfetamina, a s tim u vezi pritvorene su četiri muške osobe, stare od  27 do 39 godina. Osim marihuanom, policija smatra da se ta kriminalna skupina bavila i preprodajom kokaina, amfetamina, ecstasyja i drugih sintetičkih droga.

Voditelj Car je otkrio da je sve krenulo pronalaskom nasada u okolici Bjelovara 23. rujna ove godine, a kriminalistička obrada završena je 8. listopada kada je otkriveno da je 36-godišnjak indijsku konoplju zasadio na imanju 70-godišnjaka iz okolice Bjelovara.

U međuvremenu, na bjelovarskom području pronađeno je još nekoliko nasada, a zatim su “pala” i dva uzgajivača s područja Čazme te su protiv svih njih u međuvremenu podignute kaznene prijave.

Sva zaplijenjena droga pohranjena je u policijskom skladištu i čeka na uništenje nakon što završi istraga i nakon što se uzorci pošalju u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu.

„U prethodnom razdoblju detektirali smo i više preprodavača droge u zonama škola koji su drogu prodavali učenicima. Svi oni su uhićeni, a iako je marihuana i dalje najzastupljenija droga na narko tržištu Bjelovarsko – bilogorske županije, sve dostupnije i sve jeftinije su i droge poput amfetamina odnosno speeda, ecstasyja i sličnih sintetskih droga. To je veliki problem jer su te droge zbog cijene dostupne i maloljetnicima i veliku pažnju posvetili smo upravo toj problematici”, naglasio je Car.  Dodao je da gram marihuane na crnom tržištu stoji stotinjak kuna, ali da je teško procijeniti kolika je vrijednost svih ovih zapljena. (Hina)