Grad Bjelovar početkom ožujka povećao je plaće pomoćnicima u nastavi za 16 posto, a za tu mjeru u gradskom proračunu osigurano je dodatnih 50 tisuća eura, a veće plaće tako će primiti 54 pomoćnika koji pomažu 70 djece, rekao je u četvrtak gradonačelnik Dario Hrebak.

Većina pomoćnika u nastavi radi putem EU projekta „Sinergijom do uspješne zajednice” vrijednog 236 tisuća eura, dok je Grad Bjelovar osigurao preostalih 10 posto potrebnog iznosa.

Gradonačelnik Hrebak kazao je na tiskovnoj konferenciji kako ne postoji zakonska obveza za povećanje plaća, ali da je odluka donesena jer su projektom predviđene minimalne plaće, a gradski proračun dobro se puni.

„Ovakvi potezi mogući su zbog dobrog punjenja gradskog proračuna. Ti ljudi predano rade svoj posao i odlučili smo podignuti njihovu satnicu. To možemo učiniti jer smo napravili dobre poteze u poreznoj politici i upravljanju gradskim financijama”, istaknuo Hrebak.

Očekuje značajan rast prihoda u gradskom proračunu. „Proračun se i sada odlično puni, ali od 1. svibnja očekujemo drastično povećanje prihoda, a razlog tomu je povećanje plaća u državi”, dodao je.

Jasmina Vuković, ravnateljica Centra za odgoj, obrazovanje i razvojnu podršku Bjelovar rekla je da je u toj ustanovi zaposleno najviše pomoćnika, njih 16.

„Imamo 16 pomoćnika u nastavi, na najveći broj djece s poteškoćama u razvoju. Kod nas je rad pomoćnika najzahtjevniji i sa mnom su naši najvjerniji pomoćnici. Mi svake godine zapošljavamo otprilike iste pomoćnike, a varira broj djece kojima su potrebni”, pojasnila je ravnateljica Vuković.