Suvremeni uređaj za operaciju sive mrene, vrijedan 95 tisuća eura, predstavljen je u ponedjeljak u bjelovarskoj bolnici, a župan Marko Marušić najavio je da će županija odobriti dodatnih 1,5 milijuna eura za opremanje te ustanove do kraja ove godine.

Voditelj Odjela za oftalmologiju Davor Malčić istaknuo je da će novi uređaj ponajviše pomoći kvaliteti i sigurnosti.

„Svakodnevno obavljamo operacije mrene i sada smo potpuno opremljeni, a ovaj novi uređaj zaista nam je nužan. Njime nećemo toliko podići broj obavljenih operacija, koliko ćemo podići kvalitetu i sigurnost jer je riječ o uređaju koji ima dodatne mehanizme osiguranja od eventualnih neželjenih događaja”, objasnio je voditelj Odjela za oftalmologiju Davor Malčić.

Rekao je i da se na godinu na tom odjelu obavi najmanje 1200 operacija sive mrene, a taj broj zna biti i veći od 1400.

Na tom odjelu četiri su stručnjaka, a pacijenti dolaze gotovo iz svih županija s obzirom na to da su u drugim hrvatskim bolnicama liste čekanja mnogo duže nego u Bjelovaru, gdje se na operaciju čeka dva do tri mjeseca.

Da treba ulagati u kadar, ali i u opremu, prilikom obilaska Odjela za oftalmologiju još je jedanput istaknuo bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

„Nakon denzitometra, novog CT-a, danas je ovdje i uređaj za skidanje sive mrene. Radimo na stvaranju što boljih uvjeta rada i podizanju kvalitete zdravstva na području naše županije, a to ćemo činiti i dalje. U našu bolnicu ne gravitiraju samo pacijenti s područja naše županije, već i iz susjednih županija. Nastavljamo i s opremanjem zgrade nove bolnice, a za sada sve ide prema planu. U tijeku su postupci javne nabave, a kako se radi o velikim iznosima, oni traju. Naš plan je, uz već odobrenih 5,4 milijuna eura, na idućoj sjednici Županijske skupštine odobriti još 1,5 milijuna eura, tako da bi do kraja ove godine trebao biti opremljen veći dio bolnice, a preostali dio od 2,7 milijuna eura tijekom iduće godine”, zaključio je župan Marušić.