🎦 Bjelovarac Sebastijan Kos u Abu Dhabiju gradi planinu od pijeska 

30. ožujka 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno 🎦 Bjelovarac Sebastijan Kos u Abu Dhabiju gradi planinu od pijeska 


Bjelovarac Sebastijan Kos, bivši student mehatronike s Veleučilišta u Bjelovaru stručna #Erasmus+ praksa u Grazu otvorila je širom vrata svjetske biznis scene.

Posebno je ponosan na poslovni angažman u Abu Dhabiju gdje gradi planinu od pijeska.

Film o njegovu uspjehu dostupan je u nastavku.

Drugi kratki film priča priču o odgojiteljici Andreji Sedlar i njenim Leptirićima iz DV Varaždin.

Andreja Sedlar je nekada bila broker tj. osoba koja trguje dionicama pa je u 35. godini života odlučila postati teta u vrtiću. Danas je odgojiteljica u Dječjem vrtiću Varaždin, gdje sa svojim Leptirićima istražuje i koristi dobrobiti Erasmusa+ i digitalne platforme eTwinning zahvaljujući kojima surađuju s brojnim partnerima iz cijele Europe.

Film je dostupan u nastavku.

Oba filma na zanimljiv i živopisan način govori o dobrobiti korištenja bespovratnih financijskih sredstava Europske unije za unaprjeđenje hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava i bolje zapošljivosti mladih.

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje i osposobljavanje, mlade i sport. U Hrvatskoj je u projektnim aktivnostima u sklopu Erasmusa+ od 2014. do 2020. godine sudjelovalo preko 112.000 građana svih generacija, iz ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, visokih učilišta, pučkih učilišta, muzeja, knjižnica, organizacija koje rade s mladima i mnogih drugih, njih ukupno 1565.

Od 112 000 sudionika njih čak 57 tisuća bilo na mobilnosti u inozemstvu. Tijekom proteklog sedmogodišnjeg razdoblja u Republici Hrvatskoj je ugovoreno više od 2800 Erasmus+ projekata, za čije je sufinanciranje Hrvatska na raspolaganju imala više od 160 milijuna eura bespovratnih sredstava, a za projekte je ugovorila impresivnih 99% dostupnih financijskih sredstava.

Ove godine je započelo novo sedmogodišnje razdoblje programa Erasmus+ (2021.-2027.). U prvoj godini provedbe, Republika Hrvatska na raspolaganju ima iznos veći od 28 milijuna EUR, odnosno preko 210 milijuna kuna, a očekuje se povećanje godišnjeg proračuna.

U okviru programa podupirat će se i nove vodeće inicijative kao što su europska sveučilišta, akademije za stručno usavršavanje učitelja, centri strukovne izvrsnosti i DiscoverEU.