Bjelovarac Sebastijan Kos, biv┼íi student mehatronike s Veleu─Źili┼íta u Bjelovaru stru─Źna #Erasmus+ praksa u Grazu otvorila je ┼íirom vrata svjetske biznis scene.

Posebno je ponosan na poslovni anga┼żman u Abu Dhabiju gdje gradi planinu od pijeska.

Film o njegovu uspjehu dostupan je u nastavku.

Drugi kratki film pri─Źa pri─Źu o odgojiteljici Andreji Sedlar i njenim Leptiri─çima iz DV Vara┼żdin.

Andreja Sedlar je nekada bila broker tj. osoba koja trguje dionicama pa je u 35. godini ┼żivota odlu─Źila postati teta u vrti─çu. Danas je odgojiteljica u Dje─Źjem vrti─çu Vara┼żdin, gdje sa svojim Leptiri─çima istra┼żuje i koristi dobrobiti Erasmusa+ i digitalne platforme eTwinning zahvaljuju─çi kojima sura─Ĺuju s brojnim partnerima iz cijele Europe.

Film je dostupan u nastavku.

Oba filma na zanimljiv i ┼żivopisan na─Źin govori o dobrobiti kori┼ítenja bespovratnih financijskih sredstava Europske unije za unaprje─Ĺenje hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava i bolje zapo┼íljivosti mladih.

Erasmus+ najve─çi je program Europske unije za obrazovanje i osposobljavanje, mlade i sport. U Hrvatskoj je u projektnim aktivnostima u sklopu Erasmusa+ od 2014. do 2020. godine sudjelovalo preko 112.000 gra─Ĺana svih generacija, iz ustanova pred┼íkolskog odgoja i obrazovanja, osnovnih i srednjih ┼íkola, u─Źeni─Źkih domova, visokih u─Źili┼íta, pu─Źkih u─Źili┼íta, muzeja, knji┼żnica, organizacija koje rade s mladima i mnogih drugih, njih ukupno 1565.

Od 112 000 sudionika njih ─Źak 57 tisu─ça bilo na mobilnosti u inozemstvu. Tijekom proteklog sedmogodi┼ínjeg razdoblja u Republici Hrvatskoj je ugovoreno vi┼íe od 2800 Erasmus+ projekata, za ─Źije je sufinanciranje Hrvatska na raspolaganju imala vi┼íe od 160 milijuna eura bespovratnih sredstava, a za projekte je┬áugovorila impresivnih 99% dostupnih financijskih sredstava.

Ove godine je zapo─Źelo novo sedmogodi┼ínje razdoblje programa Erasmus+ (2021.-2027.). U prvoj godini provedbe, Republika Hrvatska na raspolaganju ima iznos ve─çi od 28 milijuna EUR, odnosno preko 210 milijuna kuna, a o─Źekuje se pove─çanje godi┼ínjeg prora─Źuna.

U okviru programa podupirat ─çe se i nove vode─çe inicijative kao ┼íto su europska sveu─Źili┼íta, akademije za stru─Źno usavr┼íavanje u─Źitelja, centri strukovne izvrsnosti iÔÇ»DiscoverEU.