Ponude koje su stigle na javne natječaje za konstrukcijsku obnovu zgrada oštećenih u potresu višestruko su više od procijenjenih, no Grad Bjelovar, unatoč visokim cijenama, namjerava nastaviti s realizacijom tih projekata, rekao je u petak gradonačelnik Dario Hrebak.

Hrebak je rekao da su otvorene ponude i odabrani izvođači radova za konstrukcijsku obnovu dviju zgrada oštećenih u potresu te da će se imena izvođača radova za još dvije zgrade znati u ponedjeljak.

Zbog kratkoga vremenskog roka za izvođenje radova, pristigle ponude dosta su veće od planiranih, ocijenio je gradonačelnik. Tako je konstrukcijska obnova zgrade Vodotehne procijenjena na 910 tisuća eura, a najniža ponuda bila je 3,2 milijuna eura. Slično je i sa zgradom budućega studentskog doma, gdje je trošak procijenjen na 610 tisuća eura, a najniža ponuda je 1,7 milijuna eura.

„Unatoč višim cijenama, idemo u te projekte i zato smo na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća imali rebalans kojim ćemo se zadužiti za razliku u cijeni. Međutim, postoji šansa da nam Ministarstvo kulture financira i te dodatne troškove ako njihovo povjerenstvo procijeni da su neophodni, a mi vjerujemo da jesu. Zbog kratkog vremenskog roka, jer svi ti poslovi moraju biti dovršeni do kraja lipnja, građevinske tvrtke morat će raditi u dvije smjene i imat će mnogo veće troškove”, objasnio je gradonačelnik.

Hrebak je održao konferenciju za novinare ispred zgrade Gradskog muzeja na korzu, gdje su u tijeku građevinski radovi vrijedni 1,5 milijuna eura. Nakon početnih kašnjenja, obnova korza sada napreduje zadovoljavajućom dinamikom i radovi bi trebali biti dovršeni prije početka glavne turističke manifestacije Terezijane, koja se tradicionalno održava sredinom lipnja.

Hrebak je rekao da izvođač radova poštuje sve rokove te da investicija neće premašiti zadani proračun od 1,5 milijuna eura.

„Zadovoljni smo što smo radove ugovorili na vrijeme jer, prema današnjim cijenama, ova bi nas obnova koštala najmanje dvostruko više”, poručio je bjelovarski gradonačelnik.