Bjelorusija planira premjestiti vojnu opremu i snage u srijedu i četvrtak u, kako je rekla, protuterorističkoj vježbi, dok se strahuje da bi Rusija mogla izvesti novi napad na Ukrajinu s teritorija svoje bjeloruske saveznice.

“Tijekom tog razdoblja planira se premjestiti vojna oprema i osoblje nacionalnih sigurnosnih snaga”, citirala je državna novinska agencija BelTA Vijeće sigurnosti zemlje.

“Kretanje građana (promet) određenim javnim prometnicama i površinama bit će ograničeno, a predviđena je i uporaba oružja u svrhu obuke”, navodi se.

Nije bilo informacija o tome o kojim se dijelovima zemlje radi.

Bjelorusija je rekla da neće ući u rat u susjednoj Ukrajini, ali je predsjednik Aleksandar Lukašenko u prošlosti naredio vojnicima da se rasporede s ruskim snagama blizu ukrajinske granice, navodeći prijetnje Bjelorusiji iz Kijeva i sa Zapada.

Bjelorusija i Rusija formalno su dio “zajedničke države” i blisko su povezane gospodarski i vojno, pri čemu Rusija koristi Bjelorusiju kao polaznu točku za svoju invaziju na Ukrajinu koja je počela 24. veljače.

Bjeloruska ovisnost o Rusiji produbila se nakon što je podrška Moskve pomogla Lukašenku da uguši val nemira nakon spornih izbora 2020.

Premda se Lukašenko godinama opirao ruskom vojnom raspoređivanju u Bjelorusiji, ruske snage stigle su u zemlju malo prije početka invazije na Ukrajinu 24. veljače te pokrenule svoj neuspješni napad na Kijev s bjeloruskog teritorija.

Lukašenko je u listopadu najavio novo raspoređivanje 9000 ruskih vojnika u zemlji u sklopu novih zajedničkih vojnih snaga dviju zemalja.

Ukrajina već mjesecima upozorava kako strahuje da bi Bjelorusija i Rusija mogle planirati novi upad preko ukrajinske sjeverne granice.

U priopćenju objavljenom na Facebooku u srijedu, ukrajinski glavni stožer je priopćio: “Neprijateljske postrojbe se obučavaju na poligonima Republike Bjelorusije” i ruski napadi nastavljeni su s bjeloruskog teritorija.

Prošli tjedan ruski ministar obrane Sergej Šojgu razgovarao je sa svojim bjeloruskim kolegom Viktorom Hreninom o vojnoj suradnji.